Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:530523
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Sociāls (lat.socialis – sabiedrisks) –
1. saistīts ar sabiedrību, cilvēku dzīvi un attiecībām sabiedrībā, tām raksturīgs. 2.sabiedrisks. [3]

Sociālā kustība – vienas vai vairāku lielo sociālo grupu izraisīta masu darbība, kas vērsta uz noteiktas grupas vai visas sabiedrības interešu nodrošināšanu un vajadzību apmierināšanu; cilvēku kopīgie centieni sasniegt kopīgus mērķus – būtisku sociālo pārmaiņu novēršanu vai veicināšanu. Parasti izdala šādus sociālās kustības veidus:
1) reformisma kustības;
2) revolucionārās kustības;
3) ekspresīvās kustības;
4) konservatīvās kustības;
5) kontrrevolucionārās kustības. [3]

Visu sociālo kustību pamatā ir sabiedrībā pastāvošie konflikti, un galvenā sociālo kustību īpatnība ir kritiska attieksme pret pastāvošajiem sociālajiem institūtiem, taču, lai sasniegtu savus mērķus, tās pārsvarā izvēlas nevardarbīgas formas. [2]
Cilvēkus sociālajās kustībās vieno neapmierinātība ar politisko sistēmu, vēlēšanās šajā sistēmā ievirzīt jaunus principus.
Iepazīstoties ar literatūru par sociālajām kustībām, es arvien vairāk pārliecinājos par to, ka esmu izdarījusi pareizo izvēli attiecībā uz manu izvēlēto referāta tematu. Esmu nolēmusi rakstīt par hipijiem, jo, man šķiet, ka šī kustība ir spilgts jauno sociālo kustību piemērs, kuras pamatā ir kontrasts starp vērtībām, kādas Rietumu sabiedrībā tika deklarētas un tām, kuras tika praktizētas. [5] Jauno sociālo kustību idejas balstās uz citām alternatīvām vērtībām, nekā industriālās vērtības.
20.gs. 60. gadi bija desmitgade, kas ieviesa nozīmīgas pārmaiņas pasaules vēsturē. Daudzas Rietumu pasaules valstis piedzīvoja strauju ekonomisko uzplaukumu, bija vērojama strauja zinātnes un tehnoloģiju attīstība.
Šo gadu desmitu ASV ievadīja prezidenta Džona F. Kenedija nākšana pie varas 1961. gadā. Jaunākais prezidents ASV vēsturē piepildīja Balto namu ar vibrējošu enerģiju un vēstīja, ka pārstāv "jaunu amerikāņu paaudzi". Savā slavenajā inaugurācijas runā ar vārdiem: "Nejautā, ko valsts var darīt tavā labā, bet jautā, ko tu vari darīt savas valsts labā!" viņš aicināja cilvēkus piedalīties pasaulē varenākās demokrātijas radīšanā un kopā veidot jaunu nākotnes vīziju.
Šis bija milzīgu ambīciju un optimisma laiks ASV, taču Džona Kenedija slepkavība 1963. gadā sagrāva ilūzijas un ticību amerikāņu sapnim. Šis bija svarīgu politisku notikumu laiks, kas galvenokārt saistāms ar Aukstā kara situāciju - no 1957. līdz 1975. gadam risinājās Vjetnamas karš, kas kļuva par 60. gadu ASV centrālo notikumu politikā.
Vjetnamas karš ietekmēja ikvienu ASV iedzīvotāju, karā bija iesaistīti vairāk kā divi miljoni amerikāņu un gandrīz 60 tūkstoši no Vjetnamas neatgriezās. Lai izvairītos no iesaukšanas karā, tūkstošiem amerikāņu devās uz Kanādu, bet mājās palicēji uzsāka protesta akcijas. Protestētāji izmantoja nevardarbīgas metodes - skaidroja Vjetnamā notiekošo, devās demonstrācijās, dedzināja iesaukšanas kartes kā aicinājumu nesadarboties ar "kara mašīnu" un protestēja iesaukšanas centros, mēģinot aizkavēt cilvēku došanos karā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1196197
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties