Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:718239
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Katra valsts iedzīvotāja ikdienas dzīve un materiālais stāvoklis ir atšķirīgs. Viena iedzīvotāju daļa bauda tirgus ekonomikas priekšrocības, otra daļa saskaras ar tādām problēmām kā bezdarbs un nabadzība, bet trešā daļa – ar neskaidrību un nenoteiktību, kas grauj ticību nākotnei.
Ekonomisko un sociālo pārmaiņu ietekmi uz indivīda labklājību atklāj dažādi pētījumi, kuri palīdz izvērtēt sociālekonomisko situāciju valstī.
Svarīgs rādītājs ir dzimstība un mirstība. Pēdējos desmit gados vidējais paredzamais mūža ilgums jaundzimušiem vīriešiem Latvijā pastāvīgi bijis vismaz par 10 gadiem mazāks nekā jaundzimušām sievietēm. Situāciju saasina tādi nelabvēlīgi faktori kā alkoholisms un nedabiska nāve. Pēdējos piecos gados diagnoze “alkoholisms” vīriešiem izvirzīta pat 5 reizes biežāk nekā sievietēm. Savukārt nedabiskā nāvē identiskā laika periodā ik gadu miris aptuveni uz pusi vairāk vīriešu nekā sieviešu.
Jāpiebilst, ka vidējam mūža ilgumam ir arī teritoriāls raksturs, proti, laukos dzīvojošajiem abu dzimumu cilvēkiem vidējais mūža ilgums ir zemāks nekā pilsētās dzīvojošajiem. Tas ir saistīts ar to, ka lauku rajonos ir lielāka zīdaiņu mirstība, grūtāk pieejama medicīniskā palīdzība un atšķirīgām dzīvesveida īpatnībām. Dzimstības līmeni būtiski ietekmē arī abortu skaits, kas Latvijā aizvien vēl ir ļoti augsts. Tomēr salīdzinot ar 1991. gadu, tas ir samazinājies gandrīz uz pusi (1991. gadā – 44 886, 2000. gadā – 22 201)
Būtisks cilvēku labklājības celšanās priekšnosacījums ir saskaņota valsts ekonomiskā un sociālā attīstība. Cilvēka fiziskās un garīgās veselības stāvoklis, kā arī pārliecība par savu nākotni visspilgtāk atspoguļojas demogrāfiskajos datos. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1213588
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties