Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:923883
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.09.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 30 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    2
  SOCIĀLĀ DARBINIEKA LOMA UN METODES    6
  Sociālo darbu regulējošā likumdošana Latvijā    6
1.2.  Sociālā darbinieka loma grupu darbā    6
1.3.  Sociālā darba metodes    8
1.3.1.  Kognitīvi biheiviorālā pieeja    10
2.  SOCIĀLAIS DARBS AR GRUPU    15
2.1.  Izvēlētās empīriskā pētījuma metodes    15
2.2.  Atbildes uz intervijas jautājumiem    15
  SECINĀJUMI    20
  NOBEIGUMS    21
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    22
Darba fragmentsAizvērt

Pēdējo gadu laikā daudz tiek runāts par atkarību izraisošu vielu lietošanu – narkomāniju, alkoholismu, toksikomāniju un azartspēlēm. Tomēr sabiedrībā, īpaši jauniešu vidū, turpina pieaugt to cilvēku skaits, kas pakļauj sevi šo vielu postošai darbībai.
Pasaulē ir zināmas daudzas vielas, kurām piemīt spēja izraisīt atkarību. Atkarības vielas galvenokārt iespaido cilvēka garastāvokli, sajūtas, uztveri, intelektuālo un fizisko aktivitāti. Tieši vielu iedarbībā slēpjas bīstamība, jo cilvēki cer, ka viņi paši varēs regulēt atkarības vielas lietošanu pēc vajadzības un jebkurā brīdi atteikties no tām.
Ietekmēt alkohola, kā atkarību izraisošās vielas, patēriņu var gan ar profilakses darbu, gan ierobežojot alkohola pieejamību. Pie tā daudz ir strādājusi Rīgas dome, īpaši Drošības un kārtības jautājumu komiteja, kas ir iniciators alkohola tirdzniecības ierobežojumu izstrādāšanai. Lai uzzinātu alkohola lietošanas paradumus rīdzinieku vidū un viņu attieksmi pret Rīgas domes īstenoto alkohola politiku, 2004.gadā tika veikta iedzīvotāju un arī jauniešu aptauja. Pētījumu organizēja Rīgas Narkomānijas profilakses centrs, izpildītājs – LU Filozofijas un socioloģijas institūts. Pētījumu “Rīgas pilsētas iedzīvotāju alkoholisko dzērienu lietošanas paradumi un attieksme pret alkohola izplatības ierobežojumiem”1 finansēja Rīgas dome, un iegūtie rezultāti tika izmantoti alkohola politikas pamatošanai un tālākai attīstībai.
Tabulā uzskaitītās problēmas, pēc autores domām, tad arī ir tās, ar kurām sociālajam darbiniekam ir jāstrādā grupu terapijas laikā, jo alkoholisko dzērienu lietošana Latvijā, tāpat kā visā pasaulē, sabiedrībā izraisa smagas bioloģiskas un sociālas problēmas, dažādus likuma pārkāpumus un veselības problēmas.
“Lai cīnītos ar atkarības problēmām, liela nozīme ir rehabilitācijas iestādēm, kuru darbības rezultātā būtisks skaits cilvēku ar atkarības problēmām spēj atgriezties normālā dzīvē un kļūt par pilntiesīgiem sabiedrības locekļiem. Anonīmo alkoholiķu rehabilitācijā plaši tiek pielietota atbalsta grupu metode. Atbalsta grupa ir cilvēku kopa, kurā tās dalībnieki sociālā darbinieka, psihologa vai psihoterapeita vadībā pārrunā sev svarīgus jautājumus, notikumus, dalās domās un pieredzē un mēģina rast risinājumu problēmsituācijās1”.
Tātad liela nozīme alkoholisma ārstēšanā ir psiholoģiskai palīdzībai – grupu terapijai. Parasti tās ir Anonīmo Alkoholiķu (AA) biedrības, kas ar labiem panākumiem ir spējušas palīdzēt daudziem alkoholiķiem. Tomēr autore norāda, ka veiksmīga rehabilitācijas procesa svarīga sastāvdaļa ir sociālais darbinieks, tāpēc kursa darba tēma ir:
Sociālais darbs ar grupu atkarības problēmu risināšanā un apzināt konkrētas problēmas grupu darba procesā un metodoloģijā.
Kursa darba mērķis ir izpētīt sociālā darbinieka lomu cilvēku ar atkarības problēmām rehabilitācijas procesā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties