Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
Snookers
Faila izmērs:
477 KB
Identifikators:

857682

 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.01.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vispirms latvieši iepazina biljardu no vecām, padzeltējušām krievu celuloīda lentēm, kur šaušalīgi piedūmotās telpās uniformēti kungi ar dzelzs rokas spēku un perfektumu trieca bumbu pēc bumbas ‘’lūzās’’. Pēc šīs teorētiskās sagatavošanās interesenti varēja mēģināt krievu biljarda galdus atrast šur un tur ‘’zavodu’’ atpūtas bāzēs, sanatorijās, pansionātos u.c. Viens otrs galds no šiem pagājušās krievu biljarda godības lieciniekiem kā drausmīgs laika zoba upuris, milzīga zaļa masa ar kāju artrītu tagad ļimst dažā somu pirtī un līdzīgās uzdzīves vietās. Tomēr tieši pie šiem galdiem savu meistarību līdz dimanta vizmai slīpējis ne viens vien no tagadējiem snookera vai pūla čempioniem Latvijā. Latvijas cilvēki kvēli spēlē to pašu biljardu, ko visā progresīvajā pasaulē. Un, re, pasaulē pazīst treju veidu biljardu - snookeru, pūlu un karambolu.

Biljarda spēlei ir pagara vēsture, kuras aizsākumus saista ar līdzīgu spēli uz zālāja - kriketu. Jebkurā Lielbritānijas krogā jums apzvērēs, ka biljarda dzimtene ir Anglija un nekas cits, tomēr francūži iebildīs, apgalvojot, ka vismaz spēles nosaukums ir cēlies no franču vārda ‘’billart’’ (roka ar nūju), bet, tā kā šie kašķi par paternitāti attiecas uz XIV gadsimtu, mums, latviešiem, mazsvarīgi tur iejaukties.

Tālāk mums jāmācās pārņemt tās tradīcijas, kuras reizē ar biljardu atsūtījuši Rietumi. Par šīs spēles džentelmeniskumu liecina spēlmaņu godīgums. Ir, teiksim, pieņemts, ka snookera spēlētājs pats steidzas pielikt savus soda punktus par labu pretiniekam. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties