Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:360843
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 19 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Šķīrējtiesas jēdziens, loma un to darbības tiesiskā regulēšana    4
4.  Šķīrējtiesas līgums, to nozīme un jēdziens    15
5.  Šķīrējtiesu reglaments    20
6.  Šķīrējtiesu reģistrācijas kārtība    22
7.  Problēmas šķīrējtiesas darbībā un piedāvātie risinājumi    23
  Secinājumi    29
Darba fragmentsAizvērt

„Šķīrējtiesas, atsevišķās problēmas tās darbībā” – šī tēmu kursa darbam izvēlējos tāpēc, kā manuprāt tā ir ļoti aktuālā ar to, ka Latvijā pavisam nav pētījumu šajā jomā, ļoti daudzas publikācijas satur sevī šķīrējtiesas reklāmas un apraksta negatīvus faktus par šķīrējtiesas darbību, bet likumdošanā ir daudz nepilnību un pretrunu, kas noved strupceļā.
Juridiskajā zinātnē šķīrējtiesa tiek uzskatīta par vienu no ārpustiesas personu tiesību un interešu aizsardzības veidiem. Šķīrējtiesa kā nevalstisks, sabiedrisks veidojums ir alternatīvā valsts izveidotajām tiesām un šķīrējtiesām nav valsts tiesu sastāvdaļa.
Pasaulē arvien populārāka kļūst šķīrējtiesu izmantošana civiltiesisko strīdu izšķiršanā, jo šķīrējtiesas process, salīdzinot ar procesuālo kārtību valsts tiesā, ir vienkāršāks un ātrāks.
Juridiskajā literatūrā norādīts, ka šķīrējtiesu darbībai ir divi mērķi – to tiešais mērķis ir kalpot miermīlīgai strīdu noregulēšanai, bet netiešais – atbrīvot valsts tiesas aparātu no pārlieku lielas slodzes. Tādējādi šķīrējtiesu darbība ir pozitīvi vērtējama.
Strīdu izskatīšanai šķīrējtiesā ir daudz priekšrocību: operatīvāka lietas izskatīšana, mazāki tiesāšanas izdevumi (jo šķīrējtiesas spriedums nav pārsūdzams), konfidencialitāte, iespēja pusēm noteikt lietas izskatīšanas kārtību, procesa vietu, valodu un veidu (mutisks vai rakstisks process) un pusēm dota iespēja pieaicināt par šķīrējtiesnešiem augsti kvalificētus un kompetentus speciālistus strīdu izskatīšanai, tomēr jāatzīst, ka praksē sastopamas arī ar nepilnībām šķīrējtiesu darbībā.
Kursa darba mērķis ir vērst uzmanību uz atsevišķām problēmām, kādas rodas šķīrējtiesu praktiskajā darbībā, piedāvājot arī iespējamo risinājumu, jo jautājumi, kas skar šķīrējtiesu darbības pamatprincipus, Latvijā joprojām ir aktuāli. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1184161
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties