Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:961581
 
Vērtējums:
Publicēts: 26.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Šitakē sēnei dažādās valstīs ir atšķirīgi nosaukumi. Daži no tiem: zeltītā ozolu sēne ( Golden Oak Mushroom), melnā meža sēne (Black Forest Mushroom), melnā sēne (Black Mushroom), Ķīnas sēne (Chinese Mushroom). Ķīnā tās sauc par Shian-gu un Hoangmo.
Šitakē zinātniskais nosaukums ir Lentinula edodes (lentis-lēcveida cepurītes forma un edodes-ēdamas) (Stamets, Chilton, 1983). Sakuma šitake bija aprakstita kā Agaricus edodes (Berkley, 1877). Vēlak dažādos laikos to pieskaitīja Collybia, Armillaria, Lepiota, Pleurotus, Lentinus ģintīm. Tikai 1975. gadā (Pegrel, 1975) tā ieguva pašreizejo nosaukumu Lentinula edodes. Lentinula edodes pieder pie bazīdijseņu nodalījuma (Basidiomycota) himēnijsēņu klases (Hymenomycetes), pūkaiņu rindas (Triholomatales) un pūkaiņu dzimtas (Tricholomataceae).
Bazidiomicētes jeb bazīdijsenes (Basidiomycota) ir plasa augstāko sēņu grupa. Bazīdijsēnēm sporas veidojošais orgāns ir bazīdija. Citam sēnēm-askomicētē jeb askusēnēm (Ascomycota) sporas veidojas somiņās jeb askos. Tajās parasti veidojas noteikts askusporu daudzums.
Bazīdijsēnēm uz bazīdijas izvietojas bazīdijsporas. Bazīdijsporas ir haploīdas vienkodola šūnas, kuras pēc nobriešanas noraisās no tieviem kātiņiem-sterigmām. Bazīdijsporas ir sēņu haploidālā paaudze, un no tām attīstas haploidālais jeb pirmējais micēlijs, kura šūnās ir viens kodols (Tokimoto, Komatsu, 1978).…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1341898
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties