Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:399001
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.01.2018.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Vēl viens veids, kā mazināt apziņas ietekmi gleznas tapšanā, ir tā dēvētais automātisms, ecriture automatique, kad gleznotājs ļauj domām un otas kustībām plūst it kā transā. Šis apziņas neietekmētais radīšanas paņēmiens sirreālistiem šķita piemērots, lai tēlus no neapzinātā dzīlēm tieši pārceltu uz audekla vai papīra. Šie automātiski radītie darbi ir kā dokumentālas liecības par psihes stāvokli un tai pašā laikā asociāciju avots skatītājam.
Katalāņu gleznotājs Huans Miro (1898- 1967), ar automātisma palīdzību atbrīvo krāsu un triepienu. Viņa personiskā iztēles pasaule atklājas biomorfās būtnēs un lielos, spilgtos krāsu laukumos. Huana Miro gleznas var uzskatīt par iztēles spēļlaukumu, lai gan to pamatā ir arī kompozicionāli apsvērumi. Katalāņu tautas mākslas iespaidā savos vēlīnajos darbos Miro izmanto daudznozīmīgas poētiski un simboliski vienkāršotas krāsas un apveidus, kas slēpj sevī veselu nozīmju bagātību. 1934. gadā sākās H. Miro "nepieradināto gleznojumu" posms, kas ilga līdz 1938.gadam. 1939. gadā tam sekoja Zvaigznāji. Audekla virsmu klāj savādas un satraucošas zīmes, bioloģisku formu vai cilvēka ķermeņa fragmenti (seja, plaši atvērta un izstiepta plauksta), ko ietver hieroglifi un zīmējums ar sapnim līdzīgu, it kā nomierinošu saturu, kuram nav nekāda loģiska sakara. Miro gleznās apvienots figuratīvisms un abstrakcija: līniju rāmais plūdums, zvaigznītes, apļi un saulītes mudina fantazēt un sapņot. Miro darbi ir lirisma un asprātības pārpilni, tie paņem savā varā ar krāsainību un līniju dzīvīgumu. Gleznas elementi šķiet sarunājamies un dejojam cits ar citu. Miro darbi zināmā mērā līdzinās Kandinska agrīnajām abstraktām gleznām, arī tās veidotas tā, lai “saviļņotu skatītāja dvēseli”.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties