Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:165999
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sīpoli un ķiploki ir pazīstami jau vairākus gadu tūkstošus un, ņemot vērā to dažādās īpašības un daudzveidību, izvēlējos rakstīt tieši par šiem dārzeņiem.
Sīpoli un ķiploki ir neatņemama sastāvdaļa cilvēku ēdienkartē, lai piešķirtu ēdienam īpaši pikantu garšu. Arī manā dārzā šie dārzeņi tiek audzēti un tos lieto mūsu ģimenē.
Mērķis: izpētīt sīpolu un ķiploku audzēšanas apstākļus, šķirņu dažādību, un to pielietošanu praktiskajā dzīvē.
Uzdevums: 1. Iepazīties ar literatūru par sīpolu un ķiploku audzēšanas apstākļiem un šķirnēm.
2. Izpētīt sīpolu un ķiploku raksturīgākās īpašības, apkopot latviešu tautas ticējumus par sīpoliem un ķiplokiem un izpētīt sīpolu un ķiploku izmantošanas iespējas praktiskajā dzīvē.
3. Iepazīstināt klasesbiedrus ar sīpolu un ķiploku botānisko raksturojumu un izmantošanas iespējām.
Sīpoli (Allium cepa L.) ir liliju (Lilliace) dzimtas divgadīgi svešapputes dārzeņi. Tos audzēja jau senie ēģiptieši un grieķi. Par sīpolu dzimteni gan uzskata Āziju, kur vēl tagad sastopamas dažādas savvaļā augošas sīpolu formas, kuras maz atšķiras no pašreiz kultivētajiem sīpoliem. Viduseiropā sīpoli ieviesušies ap 4.- 5. Gadsimtu. Arī Latvijā sīpoli audzēti jau sen. Vispirms audzēja lakstu sīpolus, kurus vēlāk aizstāja no Krievijas ievesti sīpoli. No Rietumeiropas ievestie sīpoli Latvijā izplatījušies samērā nesen.

Sīpolu saimnieciskā nozīme un bioķīmiskais sastāvs

Sīpolus lieto gan kā uzturlīdzekli, gan arī kā garšaugu pie dažādiem ēdieniem. Tiem ir ļoti augsta uzturvērtība. Sīpolus izmanto nepārtraukti visu gadu kā svaigā veidā, tā arī ceptus, vārītus, sautētus un konservētus. Atkarībā no audzēšanas vietas, veida un šķirnes sīpoli satur 15- 21% sausnas, 3,0- 4,5% olbaltumvielu, 6- 14% cukuru (no cukuriem tajos ir glikoze, fruktoze, saharoze un maltoze) un 0,6- 1,14% minerālvielu.100 g sīpolu satur apmēram 150 mg kālija, 29 mg kalcija, 123 mg fosfora, 0,4 mg dzelzs; mazākos daudzumos arī magniju, varu, cinku, sēru, u. c. Sīpoli satur A, B, B , B , B , B , C, E, PP vitamīnus un ēteriskās eļļas (tieši ēteriskā eļļa ir tā, kas kairina gļotādu un izraisa acu asarošanu). 50- 70 g liels sīpols ar lokiem nodrošina organismā vienas dienas C vitamīna devu. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1162785
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties