Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:968425
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Sildīšanas un Dzesēšanas sistēmas    4
1.1.  Siltuma saglabāšana    4
1.2.  Siltumsūkņi dzesēšanai    4
1.3.  Siltumsūkņi apsildīšanai    4
1.4.  Motoru dzeses sistēma    4
1.5.  Gaisa dzese un ūdensdzese    5
1.6.  Liekā siltuma izmantošana    5
2.  Ledusskapji un saldētāji    5
3.  Dzinēji    5
3.1.  Iekšdedzes dzinēji    6
3.2.  Elektromotori    6
3.3.  Dīzeļmotors    6
3.4.  Reaktīvais dzinējs    6
3.5.  Turboventilatora dzinējs    7
4.  Tvaika dzinējs    7
4.1.  Tvaika dzinēja vēsture    7
4.2.  Tvaika turbīnas    7
5.  Reaktīvie dzinēji un gāzturbīnas    8
6.  Siltuma mašīnas un ekoloģiskās problēmas    9
  Izmantotā literatūra    10
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienās siltuma mašīnas izmanto gan visos lielajos elektroenerģiju ražojošajos kompleksos- termoelektrostacijās, koģenerācijas iekārtās (vienlaicīgi ražo siltumu un elektrību), gan arī transportlīdzekļos, kas pārvietojas uz zemes, gaisā un ūdenī. Siltuma mašīnas ir kopējais nosaukums. Visas tas iedalās gan pēc uzbūves veida, gan pēc tā, kā tām tiek pievadīts siltuma daudzums.
Šajā referāta būs izskatītas visi siltuma mašīnu veidi, kā arī īsumā aprakstīti kā tie darbojās, būs arī daži attēli, kā izskatās.
Bet tagad paskatīsimies, kādās grupās iedala siltuma mašīnas.Sildīšanas sitēmas pievada siltumu ķermeņiem un vietām, lai saglabātu tās vēlamajā temperatūrā. Dzesēšanas sistēmas darbojas nolūkā aizvadītu lieko siltumu.
Cilvēki jūtas vislabāk, a temperatūra ir aptuveni 25°C. Atkarībā no gadalaika un diennakts stundas daudzās pasaules daļās ir augstāka vai zemāka temperatūra par šo. Apkures sistēmas ražo siltumu un paaugstina auksto telpu un ķermeņu temperatūru. Dzesēšanas sistēma aizvada siltumu; tās bieži ir pierīkotas pie mehānismiem, lai aizvadītu lieko siltumu, kas rodas, tiem darbojoties, un lai novērstu ar pārkaršanu saistītos iespējamos bojājumus. Rūpnieciskās sildīšanas sistēmas nodrošina ar siltumu, kāds nepieciešams ražošanas procesam.

1.1Siltuma saglabāšana.
Viens no veidiem, kā iegūt siltumu, ir iekurt ugunskuru. Kurināmā sadegšanas rezultātā rodas siltumenerģija. Tūkstošiem gadu cilvēki dedzināja ugunskuros kokus, lai pagatavotu ēdienu un saglabātu siltumu. Aptuveni pirms 300 gadiem kļuva pieejamākas akmeņogles un tās sāka aizvietot malku kā kurināmo. Lielās mājās katrā istabā bija kamīns un skurstenis. Modernajām centrālapkures sistēmām ir tikai viens siltuma avots. Siltumu aizvada uz katru istabu pa caurulēm ar karsta ūdens, tvaika vai karsta gaisa starpniecību.

1.2 Siltumsūkņi dzesēšanai.
Katrs ķērmenis atrodas kādā telpā ar noteiktu gaisa temperatūru, ko sauc par apkārtējās vides temperatūru. Ķermenis dabiski atdzisīs tikai tad, ja tās temperatūra būs augstāka par apkārtējās vides temperatūru. Tomēr ledusskapjos iespējams uzglabāt pārtiku aptuveni 4° C temperatūrā, bet saldētājos ir aptuveni -15° C. Abas šīs ierīces uztur šādu temperatūru iekšienē, sūknējot siltumu no iekšpuses uz ārpusi. To iekšienē ir caurules ar viegli iztvaikojošu šķidrumu, ko sauc par dzesējošo vielu. Šī viela uztver siltumu, kad tā iztvaiko (pārveršas par gāzi) iztvaicētāja tinumā dzesēšanas kamerā.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties