Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:894254
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 13 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Šis darbs ir par vienu no Indiešu reliģijām, precīzāk par sikhismu. Par to izvēlējos rakstīt, jo kādā interneta adresē ievējoju bildi ar skhu seperātistu, kas bija tērpies zilā apmetnī un ar turbānu galvā. Sikhu seperātistam bija gara negriezta bārda, pie sāniem bija liels zobens un rokā duncis, fonā bija sabrukušas mājas un miruši cilvēki. Raksta nosaukums bija „ Brīvību Pendžabai”. Tā man likās interesanti, ka ir vieta un cilvēki, cīnās par savas teritorijas neatkarību un politisko brīvību. Man uzreiz radās salīdzinājums ar Latviju kā tā visas savas pastāvēšanas laikā ir bijusi mocīta un ieņemta gan ar Zviedru, Poļu, Vācu un Krievu armijām. Manuprāt, mūsdienās ir aktuāli cīniņi par teritoriālo neatkarību, kas notiek nemitīgi pasaulē.
Centīšos aplūkot šīs reliģijas izcelšanās vēsturi, tās pamatlicējus. Sakopot nozīmīgākās personas šīs reliģijas vēsturē. Ieskatīšos reliģijas pamatprincipos un saprast reliģijas mērķi, kā arī aplūkot dažus kultūrvēsturiskos mantojumus un to vēsturi.

Sikhisms
Sikhisms ir viena no reliģijām Indijā, kas plaši izplatīta pa visu pasauli.(TAGTAG 2008,ER) Pēc iedzīvotāju reliģiskās piederības sadalījums Indijā, pie sikhisma reliģijas pieder 1,9% Indijas iedzīvotāju.(Griķe 2008, ER)
Sikhu reliģija izveidojās 15. gs. beigās Pakistānā un Indijas ziemeļrietumu daļā Pendžabā un Pendžabana nozīme “piecu upju zeme”. Tajā laikā šajā zemē dzīvoja gan hinduisma, gan islama piekritēji, un daudzi cilvēki uzdeva sev jautājumu: kurš no dzīves ceļiem – formālais vai rituālais – ļautu viņiem vieglāk tuvoties Dievam? Sikhu kustība piedāvāja alternatīvu dzīves ceļu.(Lenglija 1997)
“Sikhisms ietver šādus uzskatus: Dievs ir viens, viņš ir mīlestība un mīl visus, viņā nav naida (atceramies niknās hinduisma dievību sejas), viņš ir radītājs, viena patiesība, likumdevējs visās jomās, visaugstākais, visu noteicošais, cēloņu cēlonis, gan pāri savai radībai stāvošs (transcendentāls), gan tajā mītošs, visām tautām un reliģijām ir viens un tas pats Dievs, visa cilvēce vienmēr ir lūgusi vienu un to pašu Dievu, Dievs ir visu apgaismotājs un viens gars (kā Svētais Gars), gaisma..” (“Kurzemnieks” Midrijānis 2008, p 8)
Sikhisms ir izaudzis no hinduisma no tā ir radušās ar tādas reliģijas kā budisms un džainisms.(BĪBELESBIEDRĪBA 2008, ER)

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties