Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:644632
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Sieviete renesansē    3
  Laulība    4
  Prostitūcija    7
  Jaunava, sieva, vecene    8
  Vīrsievas    10
Darba fragmentsAizvērt

Vīrieši renesansē varēja būt valdnieki, karavīri, mākslinieki, tirgoņi, humānisti, garīdznieki un zinātnieki vai ceļotāji. Sievietēm šāda loma tika ļoti reti. Viņas varēja būt galvenokārt mātes, meitas, atraitnes, jaunavas, raganas vai ielasmeitas. Šo sieviešu piederību noteica dzimumpiederība. Viņas gan cīnījās par to, lai atrastu jaunu identitāti, taču bez lieliem panākumiem. Laikmeta beigās viņu stāvoklis neuzlabojās, gluži pretēji-tas pasliktinājās.
Lielākā daļa sieviešu renesansē bija mātes, un to uzskatīja par viņu svarīgāko uzdevumu. Pieaugušu sieviešu dzīve bija nemitīgu dzemdību virkne. Sievietes, kas nepiederēja pie sabiedrības augstākajiem slāņiem, dzemdēja ik pēc 24-30 mēnešiem. Tikko bērnu atrāva no mātes krūts, sieviete atkal kļuva grūta. Sievietes labi situētās ģimenēs dzemdēja pat vairāk bērnu nekā nabadzīgajās, jo tādejādi viņas nodrošināja savu eksistenci. Viņas bija nolemtas dzemdībām. Tā kā viņas pašas ar krūti savus bērnus nebaroja, tad neilgi pēc dzemdībām atkal varēja kļūt grūtas. Šo biežo dzemdību uzdevums bija nodrošināt dzimtu ar mantiniekiem vīriešiem. Daudzas sievietes sava dzīves laikā dzemdēja vairāk nekā divdesmit bērnu.
Sievietes baidījās no dzemdībām, jo uzskatīja tās par sodu Ievas grēkā krišanas sekām, Erasms uzskatīja, ka dzemdību sāpes ir vislielākās no sāpēm. Daudzām sievietēm dzemdības nesa nāvi (komplikāciju, infekcijas u.c. dēļ), un tā skāra kā bagātās, tā arī nabagās. Ļoti augsta bija bērnu mirstība – izdzīvoja tikai 20-50% no piedzimušajiem. Nāves cēloņi bija mēris, gripa, saaukstēšanās, tuberkuloze, sliktā pārtika.. Slimības bērnus apdraudēja visvairāk līdz pubertātes sasniegšanai. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties