Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:507489
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.07.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mani vienmēr fascinējusi tā vēstures puse, kas skar tehnoloģiju attīstību. Jo bez iespējām, ko sniedz zinātniskie izgudrojumi, nez vai civilizācijas vēsture būtu tāda, kādu mēs to šodien pazīstam. Kopš klavesīnu sāka nomainīt klavieres, ir pagājuši 3 gadsimti, un tomēr, neviens senās mūzikas cienītājs nepalaiž iespēju atkal un atkal ieklausīties šo fascinējošo mūzikas instrumentu skaņās.
Tomēr vēl vairāk pārsteidzoša ir cilvēka vēlme nemitīgi estetizēt utilitārus priekšmetus. Gan tos, kas paredzēti smagam darbam, gan tos, kuru pielietojums sniedz garīgu baudījumu. Mācību priekšmeta ietvaros aplūkošu taustiņinstrumentu dekoratīvo apdari.
Tā kā pianīni un flīģeļi parādījās vēlāk un to dekoratīvajai apdarei vienmēr pievērsta mazāka vērība, nekā skanējumam, aplūkošu tikai dažus senākos piemērus no Vīnes Mākslas un Vēstures muzeja kolekcijas.
Lai varētu runāt par klavesīnu, klaviohordu, spinetu un vēl daudzu citu radniecīgu mūzikas instrumentu dekoratīvo apdari, jānoskaidro kas un kad bija šie taustiņinstrumenti. Skaidrības labad šo instrumentu apzīmēšanai lietošu visatpazīstamāko terminu “klavesīns”.
Klavesīni bija stīgu taustiņinstrumenti, kas tika izmantoti muzicēšanai līdz laikam, kad to vietu aizņēma pianīns. Angļu valodā klavesīnu iedalījums pēc to nosaukuma ir ļoti smalks, tā kā latviešu valodas vārdu krājumā daudzu terminu nav, specifikācijas nolūkā lietošu arī angļu valodas vārdus.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1219767
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties