Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:605713
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.10.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Inku impērijas pirmsākumi    4
  Inku valdnieki un valsts iekārta    5
  Arhitektūra un iekšzemes satiksme    6
  Capacocha    7
  Kvipu rakstība    7
  Divu brāļu karš. Inku valsts bojāeja    8
  Cita informācija    10
Darba fragmentsAizvērt

Inku impērijas pirmsākumi.

Inku vēsture sākas ar daļēji mitoloģisku, daļēji vēsturisku stāstu: „Tikki Virakocha savus četrus brāļus un četras meitas no Pakaritambo sūtīja dibināt jaunu ciemu. Garajā cēļā piedzima Sinči Roka, viņa vecāki bija Manko un Okllo, Sinči Roka viņus aizveda līdz Kuzko ielejai, kur viņi dibināja savu ciemu. Manko kļuva par viņu līderi un bija zināms ar vārdu Manko Kapaku. 1” Mūsdienās ir zināms, ka šie ļaudis, kurus tad nemaz nedēvēja par inkiem, un kuri bija skaitliski vairāk ienāca Kusko pilsētā ap 1250. gadu. Tambo indiāņi – tā dēvēja ienācēju etnisko grupu - pamazām ar viltu, diplomātiju un atklātu vardarbību uzveica Kusko apkaimē dzīvojošās indiāņu ciltis un sāka pārvaldīt pilsētu. Bet, protams, šis nav vienīgais stāsts par inku impērijas dibināšanu, ir vairākas leģendas, kas dažādos avotos atšķiras. Visi mīti no paaudzes paaudzē tika nodoti mutiski, līdz pirmie spāņu iekarotāji tos pierakstīja. Bet daudzi tic, ka tie varēja būt pierakstīti kvipu rakstībā.
Peru indiāņiem ir stāsts par pirmsākumiem: „Kāds visspēcīgs radītājs radīja cilvēci un pasauli ar visiem elementiem tajā, taču šis pats radītājs kaut kādu iemeslu dēļ uzsūtīja lielus ūdensplūdus un iznīcināja visu radīto. Daži indivīdi izglābās, tāpat arī daži dzīvnieki, par ko jāpateicas radītāja dēlam, kurš parādījās pasaulē pārģērbies par ubagu.2” Interesanti, ka šajā stāstā ir neapšaubāma līdzība ar Bībelē aprakstītajiem notikumiem.


Inku valdnieki un valsts iekārta.

Neraugoties uz plašo teritoriju, inku valsts nebūt nebija „impērija”, par kādu to uzskatīja spāņu iekarotāji. Kopumā tauta bija cilšu konfederācija, savukārt ciltis sastāvēja no klaniem. Katras cilts priekšgalā stāvēja vecajo padome. Par spīti šķietami demokrātiskajai struktūrai, vara bija stingri centralizēta, jo atradās karaliskās dzimtas rokās. Valdnieka tituls bija inka (no šejienes cēlies visas tautas un kultūras apzīmējums), un tika uzskatīts, ka viņš ir cēlies no saules dieva. Lai dievišķās asinis saglabātu iespējami tīras, valdnieks par sievu nereti apņēma savu māsu – šo paražu ievēroja arī senās Ēģiptes faroni.


Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties