Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:849553
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.04.2000.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Izveidojoties pirmajām valstīm senajos austrumos, Divupē, Ēģiptē un citās upju ielejās veidojās un nostiprinājās valdnieku vara un veidojās stingra valsts vara
Seno austrumu valstu pārvaldes sistēma bija raksturīga un lielākajā daļā mūsdienu austrumu valstīs vēl šodien ir - austrumu despotija .
Valsts pārvaldīšana bija visnotaļ centralizēta . Augstākā vara - ne tikai tiesas , bet arī izpildu , likumdošanas un pat reliģiska vara bija koncentrēta valdnieka rokās .
Valsts pārvalde balstījās uz sarežģītu birokrātisko aparātu . Vieni ierēdņi pārzināja centrālās pārvaldes nozares, citi valdnieka vārdā pārvaldīja pilsētas vai apgabalus . Lielas pilsētas pārvaldīja īpaši valdnieka vietvalži . Iedzīvotajiem vajadzēja maksāt dažādus nodokļus tādēļ bija ierēdņi kas iekasēja nodokļus , lai uzturētu kārtību un apspiestu nepaklausīgos bija uzraugi , sargi , karavīri . Pati zemākā kategorija šajā birokrātijas piramīdā bija zemkopji, amatnieki un vergi .
Visu birokrātisko valsts pārvaldes sistēmu vadīja valdnieks , kurš saskaņā ar priesteru mācību augstāko varu ir saņēmis tieši no dieviem .
Valdnieki tika pielīdzināti dieviem un pasi to sludināja un viņu tautas tos pielūdz un dievina . Tautas pilnībā pakļaujas un uzticas valdnieka gribai , nepakļāvīgo pakļaušanai darbojas valsts birokrātiskais aprāts un armija.
Valsts pārvaldes centralizācija pastāvēja visās seno austrumu valstīs ar dažiem izņēmumiem , Feniķija , Indija , kur valdniekam nebija absolūtās likumdošanas varas ,vai nebija viena valdnieka despota, bet bija oligarhiskas republikas kur valsts vara bija bagāto rokās , kam piederēja ekonomiska vara piederēja arī politiska vara
Tālāk apskatu seno austrumu valstu valsts varas struktūras .…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties