Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:200826
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas mežos konstatēts vairāk nekā 1000 sēņu sugu, 400 no tām ir ēdamas. Pareizi sagatavotas sēnes ir veselīgs un arī diētisks produkts, jo satur maz kaloriju. Šajā grāmatā ir 450 sēņu ēdienu receptes, kā arī 206 sēņu zīmējumi un to apraksti. Lai mežā salasītu tās labākās un vērtīgākās, jāzina, kādas tās izskatās dabā un kāda ir to uzturvērtība. Grāmatā aplūkota arī sēņu ēdienu nozīme un to lietošana ārstniecībā. Autore skaidro, kā sēnes pareizi uzglabāt, kaltēt, sālīt, skābēt, marinēt, kā tikt pie sēņu pulvera un sēņu sulas, kā arī daudziem gardiem ēdieniem. Recepšu klāsts ir daudzveidīgs un interesants: tradicionāli un visai neparasti sēņu salāti, dažādu tautu sēņu zupas un sēņu mērces, ar sēnēm pildīti dārzeņi, kā arī sēņu, miltu un putraimu ēdieni. Lai labi garšo!







Daudzām koku sugām, piemēram, priedei, eglei, lapeglei, bērzam, lazdai, ozolam, dižskābardim, vītolam un apsei piemīt sadzīvošanas spēja ar sēnēm. Sēnes un koki "apmainās" ar barības vielām. Koks sēnes apgādā ar organiskajām vielām, bet pretī saņem ūdeni un minerālvielas. Neviena sēņu suga pati nespēj saražot organiskās vielas. Šādu "sadarbību" starp kokiem un sēnēm sauc par mikorizu. Šķiet, ka koki ar šādu "kaimiņu" sausumu pacieš labāk. Sēnes rada arī citas vielas, kas uz koku iedarbojas līdzīgi zālēm, pasargājot tā saknes no sēnītēm un baktērijām.
Daudzas sēņu sugas ir kļuvušas reti sastopamas vai izzudušas pavisam, un mikorizas sēnes ir tās, kuras izzūd vispirms. Piemēram, Nīderlandē gaiss satur daudz sēra dioksīda un ir konstatēts, ka šeit sēnes sākušas izzust. Tādējādi sēnes ir pirmās, kas var parādīt, vai mežam draud piesārņojumu izraisītās slimības, jo tās pazūd ātrāk, nekā kokiem parādās pirmās slimības pazīmes.


Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties