Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:284699
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Kā sākās un kas bija Olimpiskās Spēles?    4
3.  Antīko OS dalībnieki    7
4.  OS programma    8
5.  ANTĪKO OLIMPISKO SPĒĻU PROGRAMMA    9
6.  Kāpēc tika pārtrauktas OS?    10
7.  Nobeigums    11
8.  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Es šo tēmu izvēlējos, jo man tā šķita ļoti interesanta un es ļoti maz zināju par olimpisko spēļu vēsturi! Šī ir maza daļa no visas lielās olimpisko spēļu vēstures, bet tomēr ļoti nozīmīga, jo tas ir pats olimpisko spēļu sākums. Šeit tiks aprakstīts kā radušās olimpiskās spēles un kāda šo spēļu nozīme bija šo cilvēku dzīvē, kam par godu tika radīta šī reliģiskā svētku sastāvdaļa un kā viņa norisinājās.
Olimpiskās spēles radās Senajā Grieķijā pirms daudziem gadsimtiem kā reliģisku svētku sastāvdaļa. Spēles notika vairākās Grieķijas vietās, plašākās par godu Olimpa dievam Zevam tika rīkotas Svētajā ielejā Olimpijā.
Reliģijai grieķu dzīvē bija milzīga nozīme, un ar to sporta sacensībām viņi godināja savus dievus. Šādi ar reliģiju saistīti sporta sarīkojumi notika daudzās vietās, taču tikai četros no tiem saucamajās panhellēniskajās spēlēs, varēja piedalīties atlēti no visas Grieķijas un grieķu kolonijām. Tās bija pītiskās, nemejiskā, istmiskās un olimpiskās spēles. Šīs spēles notika pārmaiņus tādēļ ik gadus bija vienus panhellēniskās spēles.
Pirmās ziņas par olimpiskajām spēlēm ir saglabājušās no 776. gada p.m.ē. Tās mēs arī uzskatām par pirmajām mums zināmām antīkajām olimpiskajām spēlēm. Taču reliģiski sarīkojumi par godu dievam Zevam jau notika vairākus gadsimtus, iespējams jau pat 1370.g.p.m.ē. Par tiem sīkāk kaut ko stāsta tikai leģendas un stāsti par olimpisko spēļu izcelšanos.
Taču jādomā, ka tās notikušas jau daudzus gadsimtus pirms tam. Sākumā tās īpaši neizcēlās taču pamazām kļuva par svarīgākajām spēlēm Senajā Grieķijā. Pēdējos 1000 gados spēles notika katru ceturto gadu un tās pārdzīvoja gan neskaitāmos karus, gan romiešu uzkundzēšanos ap 150 gadu p.m.ē. Spēles bija tik nozīmīgas, ka olimpiāde – četru gadu periods starp divām olimpiskajām spēlēm – Senajā Grieķijā kļuva par galveno laika skaitīšanas periodu.
Delfi stadions – Delfi bija Apollona svētā pilsēta un grieķi domāja pasaules centrā. 5 gs. p.m.ē. kalna nogāzē kas pacēlās virs Apollona tempļa uzbūvēja stadionu 7000 skatītājiem. Stadionu drupās vēl tagad redzamas skatītāju un tiesnešu vietas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1200383
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties