Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:919738
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Senās Indijas kultūras vispārīgs novērtējums.

Senā Indija Austrumu kultūru reģiona vēsturē atstājusi spilgtus un savdabīgus nospiedumus. To nozīmību apliecina fakts, ka bez seno tradīciju, mītu, pasaules uzskata zināšanām nav iespējams izprast mūsdienu Indijas kultūru. “Mūsdienu hindu ticīgais ikdienā var braukt ar personisko automobili, veikt sarežģītus aprēķinus ar kompjūteru palīdzību, mist eiropeiski iekārtotā dzīvoklī, bet viņa bēru dienā vai viņa bērnu kāzu reizē tiks lietots rituāls, kam neviens vairs neatceras pirmsākumu, un skandēti panti, kas sacerēti pirms 2500 - 3000 gadiem. (V.Ivbulis.)
Gan dabas vide, gan sabiedriskās attiecības ietekmējušas garīgās kultūras pamatus un sapilgti atspoguļojas gan reliģiski filozofiskajos uzskatos, gan literatūras un mākslas formās. Senās Indijas mākslas pasaules tēlus nav nav iespējams sajaukt ne ar ēģiptiešu, ne divupiešu, ne ķīniešu tā paša laika darinājumiem. Bezgala daudzveidīgā mītiskā pasaule ir kā bezgalīgs radošās iedvesmas avots, no kura tiek smeltas idejas un attiecību modeļi, bet formas un krāsas aizgūtas no kontrastainās dažādības pārpilnās Indijas dabas. Te sastopamas gan plūdu briesmas nesošas upes, gan auglīgi līdzenumi, gan fantastiskas kalnu ainavas ar mākoņos tītām virsotnēm un aizām, kur cilvēks savu kāju nav spēris. Tikpat krāšņa un fantastiski daudzveidīga ir Indijas augu un dzīvnieku valsts, bet cilvēkam tas ir reizē gan pārbaudījums, gan iedvesmas avots.
Jau no sensenas pagātnes Indieti mūžības jautājumi, tuvināšanās iespējas tai interesē vairāk nekā cilvēks un viņa laicīgā dzīve šajā pasaulē. Un katra dzīves sfēra - gan filozofija, gan reliģija, gan māksla, gan sadzīve - šo problēmu cenšas risināt ar tai atbilstošiem līdzekļiem, par galveno ideālu izvirzot vienības ideju - saliedēšanos ar Visumu, to vienu Vienīgo, kas Rigvēdā (Vēdu perioda literatūras piemineklis) pieminēts kā kosmiskās sākotnes cēlonis.


2.Indas ielejas senā kultūra.

Indas ieleja s pašas senākās kultūras izpēte 20.gs.20.gados lika izmainīt tradicionālo ieskatu, ka Indijas kultūras aizsācēji ir ārieši ap 2.g.t.vidu p.m.ē.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1182253
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties