Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:801959
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Senās Grieķijas kultūras pirmsākumi    3
  Pagrimuma periods sengrieķu kultūrā    3
  Arhitektūra    4
  Tempļi    4
  Māksla    5
  Tēlniecība    5
  Keramika    6
  Literatūra    7
  Retorika    8
  Teātris    8
  Pirmssākumi    8
  Uzbūve    10
  Mūzika    11
  Apģērbs    11
  Secinājumi par Senās Grieķijas kultūru    11
  Izmantotā literatūra    13
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi par Senās Grieķijas kultūru
Apskatot grieķu kultūru var secināt, ka tā bija sasniegusi tiešām augstu līmeni un tai ir bijusi liela nozīme pasaules vēsturē. Grieķu civilizācija salīdzinājumā ar, piemēram, ķīniešu vai indiešu civilizācijām neaizņēma lielas vai lauksaimniecībā plaši izmantojamas teritorijas un viņiem nebija daudz derīgo izrakteņu, bet neskatoties uz to viņiem izdevās izveidot daudzveidīgu un attīstītu civilizāciju. Seno grieķu kultūra izceļas ar izciliem sasniegumiem arhitektūrā, tēlniecībā, kā arī literatūrā. Tieši grieķi lika pamatus teātrim, kas, kaut arī šobrīd grūti salīdzināms ar tā laika izrādēm, joprojām ir populārs izklaides veids. Arī vēlākajām civilizācijām grieķi ir noderējuši par paraugu. Par vēl vienu grieķu sasniegumu es sauktu brīvību, kas bija diezgan plaši izplatīta salīdzinot ar citām kultūrām. Arī fakts, ka viņiem pastāvēja savas personiskās intereses un ambīcijas ir vērā ņemams, uz citu civilizāciju sabiedrībai pakļauto interešu fona. Grieķu sabiedrībā valdīja prāts un neizsmeļama zinātkāre, turpretī citās kultūrās valdošā sabiedrības domāšanas noteicēja bija reliģija, kuru kā zināms pārvaldīja priesteri, kas tad arī bija patiesie sabiedrības kontrolētāji.
Tomēr pārāk slavināt Senās Grieķijas kultūru arī nevajadzētu, jo tās ietekme uz vēlāko kultūru bieži vien tiek pārspīlēta. Arī šajā civilizācijā bija daudz neizglītotu cilvēku ar zemu kultūras līmeni. Bet vēsturē mēdz pieminēt tikai pašus labākos. Pat Atēnu civilizācijai, kas tiek uzskatīta par vienu no augstākajām bija savi trūkumi. Salīdzinoši labu un bezrūpīgu dzīvi baudīja tikai pilsoņi, bet pret vergiem un vienkāršajiem cilvēkiem izturējās necienīgi. Jāpiemin arī sliktā izturēšanās pret sievietēm. Šīs kultūras iedzīvotāji ne vienmēr spēja būt godīgi un taisnīgi, piemēram, Sokrātam tika izpildīts nāvessods viņa uzskatu dēļ. Lai gan salīdzinot ar citām kultūrām Atēnās tomēr valdīja iecietība pret citādi domājošajiem. Šīs kultūras noriets bija diezgan skumjš ņemot vērā, ka tas bija pašu grieķu savstarpējo nesaskaņu rezultāts.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties