Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:708190
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tāpat kā Zeme riņķo ap Sauli, arī Mēness riņķo ap Zemi. Raugoties no Zemes, dažkārt Mēness un Saule ir četrsimt reižu lielāka nekā Mēness, pie debess tie izskatās gandrīz vienādi. Tas ir tāpēc, ka Mēness atrodas četrsimt reižu tuvāk Zemei nekā Saule. Ja Mēness atrodas uz vienas līnijas ar Sauli, tas aptumšo Sauli. Kad Mēness atrodas tajā pusē Zemei, kas nav pavērsta pret Sauli, tas var ieiet Zemes ēnā un kļūt aptumšots.

Mēness aptumsums
Tā kā Mēness riņķo ap Zemi, tas var iziet ārpus Saules apspīdētā apgabala un ieiet Zemes ēnā. Taču ne vienmēr Mēness pārvietojas ap tādu orbītu, ka nokļūst Zemes ēnā. Līdz ar to Mēness ne vienmēr, kad tas riņķo ap Zemi, tie aptumšots. Tas notiek tikai trīs reizes gadā. Kad Mēness pilnīgi atrodas Zemes ēnā, tad notiek pilns Mēness aptumsums. Ja Mēness tikai daļēji tiek aizēnots, tad notiek daļējs Mēness aptumsums.
Pilna Mēness aptumsuma laikā Mēnesi pilnīgi aizsedz Zemes ēna. Atšķirībā no Saules aptumsuma, lai novērstu Mēness aptumsumu, īpašs aprīkojums nav nepieciešams. Cik vien ilgi Mēness redzams pie debess un to nav aizklājuši mākoņi, aptumsums ir redzams.
Tieši pirms un tūlīt pēc tam, kad Mēness pilnībā aptumšo Saules disku, Sauli var redzēt kā spožu gredzenu. Dažas sekundes pie debess ir novērojams milzīgs, mirdzošs dimants, kas rodas mirklī, kad Saules gaisma iespīd starp kalniem uz Mēness virsas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1199762
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties