Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:678565
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.11.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vainags un Saules Vējš

Saules atmosfēras ārējo retināto daļu sauc par Saules vainagu. Vainagam ir sudrabaina krāsa, un tas stiepjas vairāku miljonu kilometru attālumā no Saules virsas. No vainaga izšaujas lādētu daļiņu plūsma, ko sauc par Saules vēju. Ik sekundi aizplūst miljoniem tonnu daļiņu masas. Zemi no šīm daļiņām aizsargā magnētiskais lauks, taču tās var nodarīt bojājumus kosmosa kuģiem vai pavadonim.

Uzliesmojumi

Uz Saules Virsmas notiek uzliesmojumi, kuros kosmosā tiek izmestas lādētu daļiņu plūsmas. Daži uzliesmojumi rada polārblāzmas- krāsainu debess spīdēšanu virs Zemes poliem. Tie rada arī magnētiskās vētras, kas savukārt izraisa radio sakaru traucējumus.
Saules plankumi un protuberances

Uz saules virsmas dažkārt redzami tumši traipi. Tie ir Saules plankumi, un tie šķiet tumšāki tāpēc, ka ir aukstāki nekā apkārtējā virsma. Saules plankumi parādās lielākoties grupās un atkarībā no lieluma var saglabāties no dažām stundām līdz dažiem mēnešiem. Lielākie Saules plankumi saglabājas ilgāk. Ja plankumus novēro dažas dienas, tad var redzēt, ka tie slīd pār Saules virsmu. Tas notiek tāpēc, ka Saule griežas ap savu asi. Viens pilns Saules apgrieziens ilgst apmērām mēnesi.
Uz Saules virsmas bieži redzami karstas gāzes mākoņi. Tos sauc par protuberancēm. Tās bieži sasniedz 60 000 km garumu. Parasti, lai tās saskatītu ir vajadzīgas īpašas iekārtas, jo protuberances pazūd Saules spilgtajā gaismā. Taču tās var redzēt pilna Saules aptumsuma laikā.


Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1216550
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties