Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:945588
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sarunvalodas stilu lieto ikdienas sazināšanās vajadzībām. Stila leksikas pamatā ir stilistiski neitrāli vārdi, bet šī stila specifiku rada īpaša leksikas grupa- sarunvalodas vārdi, kurus lieto neoficiālā, brīvā sarunā.
Sarunvalodas stilu plaši izmanto visi cilvēki vārdiskās saziņas procesā, no tā var secināt, ka stilam raksturīga mutvārdu forma. Rakstu formā šo stilu izmanto neoficiālās vēstulēs, dienasgrāmatās un kā stilistisku izteiksmes līdzekli daiļliteratūrā un publicistikā. Sarunvaloda norisinās gan monologā, gan dialogā. Sarunvalodas stila līdzekļi ir vārdi, vārdformas, vārdu savienojumi, teikumi un frazeoloģismi ar sarunvalodas “nokrāsu”. Tos var izmantot pēc vajadzības, galvenais ir lietojuma motivācija un mēra izjūta.
Sarunvalodas stils atšķiras no pārējiem stiliem gan leksikā, gan morfoloģijā, gan sintaksē. Leksikā sarunvalodas stilam līdzās citiem vārdiem zīmīgi ir īpaši sarunvalodas vārdi (pinkšķēt, snīpis, prātvēders, okšķerēt u.c.). Sarunvalodas vardu lietojums piešķir runai brīvu, nesaistītu, reizēm pat humoristisku pieskaņu.
Morfoloģijā sarunvalodas stilam īpatnējs ir mazs saikļu un prievārdu lietojumu skaits, tāpat ir raksturīgs ir plašs izsauksmes vārdu lietojums. Vairāk nekā pārējos stilos ir sastopami darbības vārdi. Ievērību pelna 1. un 2. personas formu izplatība, plašs pavēles izteiksmes un atstāstījuma izteiksmes izmantojums. Sarunvalodā visbiežāk lietojamie vārdi ir: un, būt, tas, es, ar, kas, uz, no, par, viņš, ka, lūk.
Īpatnēja ir sarunvalodas stila sintakse. Tā kā šo stilu bieži lieto dialogos, kur izsacījumu uztvert palīdz situācija, žesti, runas intonācija. Teikumi parasti ir īsi, bieži vien tajos nav minēti vārdi, kas noprotami no situācijas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1161918
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties