Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:938004
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Sākumskolas bērnu psihiskās attīstības robežas nosaka bērna individuālās attīstības līmenis un īpatnības. Katram vecumposmam ir savas raksturīgas īpatnības. Skolas vecumā par vadošo darbību kļūst mācīšanās, kas sekmē zinātņu pamatu apguvi. Šajā laikā galvenokārt attīstās izziņas procesi un intelektuālā sfēra.
Bērna izziņas procesu pārkārtošanās sākas līdz ar iestāšanos skolā. Jauni rādītāji saistās ar visu izziņas procesu pārkārtošanos no netīšajiem uz tīšajiem procesiem. Perioda beigās visiem bērniem vajadzētu spēt pašiem kontrolēt savu uzmanību, iegaumēšanu, reproducēšanu. Sākumskolas vecums ir visgrūtākais aktīvās mācīšanās laiks, jo jāapgūst pamatiemaņas, uz kurām balstīsies visa turpmākā izziņas darbība – jāiemācās lasīt, rakstīt, pastāvēt sabiedrībā.
Skola ir tas veidojums, kas būvē pamatus sistemātiskai un mērķtiecīgai strādātprasmei. Bērni šajā laikā jūtamāk tiek pakļauti vienaudžu grupām. Tas ir gan vēlami, gan nevēlami, jo rodas plašas iespējas gan pašapziņas celšanai, gan graušanai [2.,43]. Tas ir laiks, kad sāk saasināties daudziem bērniem parasti tik būtiskā vajadzība iegūt apkārtējo atzinību, ar ko skolā var arī neveikties. Parādās vēlme redzēt sava darba vērtējumu – ja ir panākumi, veidojas centība, ja nav – nostiprinās mazvērtības sajūta.
6-11 gadu vecumposma attīstības stadijai raksturīga aktīva pasaules izzināšana – zināšanu un prasmju apguve. Reizē tā ir bērna pašapliecināšanās. Bet, ja iespējas tam ir traucētas, attīstās mazvērtības izjūta. Šo konfliktu novērst palīdz bērna iekļaušanās dažādās aktivitātēs. Bērnam pašam darbojoties, ceļas arī viņa pašnovērtējums, pašcieņa un pārliecinātība par sevi [3.,36].
Sekmīgu prasību apguvei ir nepieciešams noteikts prasmju un iemaņu līmenis, neatlaidība, emocionālā līdzsvarotība, savaldība un spēja koncentrēties, noturēt uzmanību. Nostiprinās uztveres, uzmanības, atmiņas, iztēles, domāšanas un runas procesi. No izziņas procesiem dominē iztēle. Vairāk bērniem ir raksturīga reproduktīvā iztēle, kad lielākā daļa bērnu vadās pēc iemācītiem etaloniem, pēc pieredzes. Iztēlē izpaužas arī radošs raksturs. Kad bērns arvien jaunās kombinācijās spēj ievietot vecos priekšstatus un tēlus.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties