Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:114115
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.08.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Modelis: strikta atšķirība starp profāno un sakrālo pasauli – izteikta dihotomija starp abām. (Tālie Austrumi, Mezopotāmija, Senais Jūdaisms)
Cilvēku pasaule atrodas ārpus vienotības ar kopējo pasaules modeli. Cilvēka dzīve ir stipri atšķirīga no sakrālā, pie vienotā var tikai griezties – te jānotiek sakralizācijas procesam (dažādi pestīšanas modeļi…), šeit ir nepieciešami īpaši, sevišķi cilvēki, lai mēģinātu uzturēt abu pasauļu saikni, jo Absolūtais ir pilnīgi neatkarīgs no cilvēka. Ar to notiek sakrālās telpas radīšanas process, kas ir sava veida norobežošana no profānās pasaules. Tempļu rašanās:
šo vietu apmeklē dievi, tāpēc, tā var būt pieejama tikai atsevišķiem cilvēkiem – izredzētajiem;
tā ir teritorija, kas bieži sastāv kā neatkarīga pat no valsts (saglabājās kristietismā). – Eksteritorialitāte. Sakrālais jau, pirmām kārtām, ir tieši tas, kas būtiski atšķiras no profānā, ikdienišķā.
1. Mezopotāmija
Cilvēku pasaule ir izteikti otršķirīga, dievu radīta, lai nodrošinātu dievu eksistenci (lai kalpotu). Šī zeme ir jāsakārto, lai kalpotu augšējai.
Cilvēks nav ne laimīgs, jo nav radīts, lai par tādu kļūtu, ne arī pilnīgs – pavisam cits pēc dabas un arī pēc savas būtības. Cilvēka domas ierobežotība ir tieši tas, kas cilvēkam nekad neļaus ne tikai pielīdzināties dieviem, bet arī pat nebuntoties pret tiem. Pati cilvēka būtība nosaka jau viņa atrašanos profānajā pasaulē jeb viņa darbs.
Arī valdnieka loma šajā pasaulē ir tikai cilvēka loma, viņš pats nav dievs, tikai tad, kad valda, viņam tiek piešķirta dievišķa vara – tā ir kā jauna cilvēka kvalitāte.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1190880
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties