Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:505572
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.10.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Saistību rašanās    4
  Saistību izpildījums    7
  Saistības sakarā ar kaitējuma nodarīšanu    11
  Saistību izbeigšanās    14
  Nobeigums    15
  Izmantotā literatūra    16
Darba fragmentsAizvērt

Saistība ir civiltiesiska attiecība, kurā vienai personai (parādniekam) pienākas izdarīt otras personas (kreditora) labā noteiktu darbību, kā, piemēram, nodot mantu, izpildīt darbu, samaksāt naudu u. tml., vai atturēties no noteiktas darbības, bet kreditoram ir tiesības pieprasīt no parādnieka tā pienākumu izpildīšanu (CK 160.p.)*. Kreditora tiesīgums parasti izpaužas ne tiesībā pašam veikt noteiktas darbības, bet tiesībā prasīt no vienas vai vairākām konkrētām persomām noteiktu uzvedību - darbību vai atturēšanas no darbības.

Saistībām ir milzīga loma kolhozu un padomju saimniecību darbā. Ar to palīdzību tiek iekartotas attiecības starp dažādām sociālistiskām organizācijām, ar tām risina ekonomisko apgrozību, preču un citu ražojumu kustību. Saistības organizē dažādu pakalpojumu sniegšanu un saņemšanu, nokārto darba attiecības. Ar to palīdzību tiek glabāts un apsargāts socialistiskais un personiskais īpašums, pilsoņu veselība un dzīvība.

Saistības rodas no līguma, no administratīviem aktiem, to skaitā no plānošanas aktiem, no kaitējuma nodarīšanas citai personai un no citiem likumā (CK 4.p.) norādītajiem pamatiem. Saistību attiecības rodas, piemēram, pērkot veikalā pārtikas produktus un citas preces, šujot apģērbu ateljē, lietojot dzīvokli, nododot glabāšanā mantu utt. Saistības rodas arī starp sociālistiskajām organizācijām, piemēram, sakarā ar mašīnu un iekārtu piegādi.

Ir lietderīgi atzīmēt, ka vairums saistību tiek izpildītas brīvprātīgi un apzinīgi, jo to dalībnieki saprot, cik svarīgi ir kvalitatīvi izpildīt savas saistības pret otru saistību pusi.


*CK - Latvijas PSR civilkodekss

Padomju valstij un sabiedrībai ir ļoti svarīgi, lai saistības tiktu izpildītas. Praksē dažreiz ir sastopami saistību neizpildīšanas gadījumi. Persona, kas vainojama likumā vai līgumā paredzēto saistību neizpildīšanā, var piemērot valsts piespiedu līdzekļus, tā sauktas sankcijas (soda naudu, nokavējuma naudu), kas pamudina to izpildīt saistību.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1207436
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties