Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:243639
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.02.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Biogāzes sektora esošā situācija Latvijā    4
3.  Biogāzes ražošanas sadzīves atkritumu poligonos    8
  Kopsavilkums    18
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    19
Darba fragmentsAizvērt

Balstoties uz Atjaunojamo energoresursu izmantošanas pamatnostādnēm 2006. – 2013. gadam, Klimata pārmaiņu samazināšanas programmu 2005. – 2010. gadam un Nacionālo politikas plānu 2004. – 2008. gadam Latvijas Republikas Vides ministrija izstrādāja Biogāzes ražošanas un izmantošanas attīstības programmu, kas ir nozīmīgais plānošanas dokuments attiecībā uz biogāzi Latvijā [1].
Saskaņā ar Atjaunojamo energoresursu izmantošanas pamatnostādnēm 2006. – 2013. gadam galvenie atjaunojamie energoresursi Latvijā ir enerģētiskā koksne un hidroresursi, mazāka mērā tiek izmantota vēja enerģija, biogāze un salmi [2].
Elektroenerģijas tirgus likumā un Biodegvielas likumā ir nostiprināti mērķi šo resursu īpatsvara palielinājumam elektroenerģijas un transporta degvielu patēriņā, taču trūkst vienotas stratēģijas šo mērķu sasniegšanai. Tāpēc galvenais mērķis attiecībā uz atjaunojamajiem energoresursiem ir optimāla Latvijas atjaunojamo energoresursu potenciāla izmantošana, ņemot vērā ekonomiskās, ģeogrāfiskās un tehniskās iespējas, kā arī vadoties no vides un enerģētikas attīstības aspektiem, vienlaikus ņemot vērā starptautiskos un Eiropas Savienības politikas mērķus un prasības attiecībā uz atjaunojamajiem energoresursiem [3].
Ņemot vērā apstākli, ka pasaulē pieprasījums pēc enerģijas aug ļoti strauji, bet daudzi pašreizējie enerģijas avoti pamazām izsīkst, biogāze nopietni jāvērtē kā viena no iespējām papildināt enerģijas bilanci pārstrādājot un izmantojot esošos pieejamos resursus. Latvija iestājoties ES ir apņēmusies 2010. gadā ar atjaunojamajiem resursiem saražot 49.3% no valsts iekšzemes elektroenerģijas patēriņa, kur kaut arī nelielu, tomēr pastāvīgu daļu varētu veidot no lauksaimniecības biomasas iegūtā enerģija [4].
Tādēļ svarīgi ir saprast, kādi risinājumi ir iespējami ne tikai īstermiņa, bet arī ilgtermiņā. Iespējamos risinājumus var klasificēt, vadoties no biogāzes avota: atkritumu poligoni, notekūdeņu attīrīšanas saimniecības, pārtikas uzņēmumu atkritumu pārstrāde, cūku un liellopu fermas, biomasas kultūraugi un zemkopības pārpalikumi, kombinēti biogāzes avoti.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1238965
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties