Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:126813
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.11.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    1
  PILS TAPŠANAS VĒSTURE    2
  VECĀ RUNDĀLES PILS    2
  RASTRELLI PROJEKTI RUNDĀLES PILIJ    3
  BŪVDARBU SĀKUMS RUNDĀLĒ    5
  1737.GADA BŪVSEZONA    5
  1738.GADA BŪVSEZONA    6
  1739.GADA BŪVSEZONA    6
  1740.GADS RUNDĀLĒ    6
  DARBU ATSĀKŠANA RUNDĀLĒ    7
  RUNDĀLES PILS 20.GADSIMTĀ    8
  PILS ATVĒRŠANA APMEKLĒTĀJIEM 1981.GADĀ    10
  RUNDĀLES PILS ĒKA    11
Darba fragmentsAizvērt

Run­dā­les pils

Šai pi­lij, tā­pat kā vi­siem sa­rež­ģī­tiem cil­vē­ku ro­ku da­ri­nā­ju­miem, ir bi­ju­si rai­bum rai­ba vēs­tu­re …un ne vien 20. gad­sim­ta pē­dē­jā ce­turk­snī, kas ko­pu­mā ir ti­kai des­mi­tā da­ļa no va­re­nās cel­tnes mū­ža. Uz­plau­ku­ma pe­ri­odi bi­ju­ši īsi. Lep­nā pils ti­kai da­žus ga­dus pil­dī­ja to uz­de­vu­mu,kam tā bi­ja cel­ta,- būt par her­co­ga Ern­sta Jo­ha­na va­sa­ras re­zi­den­ci. Pēc ve­cā her­co­ga nā­ves Run­dā­les pi­lī pie­klu­sa gal­ma dzī­ves kņa­da: her­cogs Pē­te­ris Bī­rons Run­dā­lē uz­tu­rē­jās re­ti. 1795. ga­dā līdz ar Kur­ze­mes pie­vie­no­ša­nu Krie­vi­jai pie­nā­ca gals ma­zās val­sti­ņas īsa­jam un efe­mē­ra­jam mo­nar­his­tis­ka­jam spo­žu­mam. 19. gad­sim­ta sā­ku­mā, kņa­za Pla­to­na Zu­bo­va dzī­ves lai­kā, pils uz brī­di at­kal mo­dās augst­ma­nī­gam dzī­ves­vei­dam, lai drīz pēc tam – 1812. ga­da ka­rā da­bū­tu pir­mo lie­lā­ko trie­cie­nu sa­vā mū­žā. Iz­de­mo­lē­tā pils gan ti­ka at­jau­no­ta, ta­ču pēc P. Zu­bo­va nā­ves 1822. ga­dā, kad tā pār­gā­ja grā­fu Šu­va­lo­vu īpa­šu­mā, at­kal ie­mi­ga gan­drīz vai uz simt ga­diem. Tuk­šo, no­slē­pu­mai­no pi­li sev par ska­tu­vi nu va­rē­ja iz­man­tot spo­ki: ne vel­ti le­ģen­das par Bal­to un Mel­no dā­mu dzi­mu­šas ne­vis dzī­ves­prie­cī­ga­jā her­co­gu lai­kā, bet gan 19. gad­sim­ta ot­ra­jā pus­ē. Tad nā­ca pirm­ā pa­sau­les ka­ra pos­tī­ju­mi, kas apo­teo­zi sa­snie­dza 1919. ga­dā. No­lais­tī­ba, bez­ce­rī­bas un ce­rī­bu sa­jau­kums 20. ga­dos, pils un tās ap­kār­tnes res­tau­rā­ci­jas sā­kums. 1933. ga­dā, kad tā pir­mo­reiz kļūst par mu­ze­ju. Ot­rais pa­sau­les karš pār­trau­ca pils at­jau­no­ša­nu, 40. ga­dos tās zā­lēs ie­rī­ko­ja grau­du no­lik­ta­vu, uz par­ke­ta sa­bē­ra slap­ju la­bī­bu.
1963. ga­dā ie­ce­rot pils at­jau­no­ša­nu, kas to­reiz vi­siem li­kās glu­ži ne­re­āla. To­reiz, kad res­tau­rā­ci­jas ide­jas vēl dzī­vo­ja ti­kai ie­ce­rēs, vai­rāk uz­ma­nī­bas va­rē­ja vel­tīt pils vēs­tu­res iz­pē­tei, eks­po­nā­tu vāk­ša­nai, kā arī pār­do­mām par la­bas res­tau­rā­ci­jas mēr­ķiem un lī­dzek­ļiem. 60. ga­dos mu­zejs bi­ja neiz­sa­kā­mi na­ba­dzīgs. To­laik māk­slas dar­bu ie­pir­kša­nai at­vē­lē­ja ti­kai 300 rub­ļu ga­dā. Tā­pēc nā­cās at­teik­ties no iz­ci­liem māk­slas dar­biem, it īpa­ši no dau­dziem lie­tiš­ķās māk­slas da­ri­nā­ju­miem. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties