Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:990997
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Runas māksla kā komunikācijas līdzeklis    4
2.  Pedagoga runas psiholoģiskā iedarbība uz skolēnu    7
3.  Skolotāja kompetence un valodas kultūras kopšana    10
  Secinājumi    16
  Izmantotie avoti    17
Darba fragmentsAizvērt

Skolotāja vārds glāsta, un vārds sit. Vārds, valoda ir universāls instruments, augstākais dabas sasniegums, kas dots tikai cilvēkam. Valodas uzdevums ir viena cilvēka apziņā radušos domu aizvadīt līdz otra cilvēka apziņai. [1,3]
Katrs cilvēks pastāvīgi atrodas saskarsmē ar citiem cilvēkiem. No tā, kā noris saskarsme un kā veidojas cilvēku savstarpējās attiecības ir atkarīgi panākumi darbā, dzīvē, saticība un laime ģimenē, saprašanās ar citiem cilvēkiem.
Skaļi izsacīti vārdi, runāšana, valoda ir cilvēkam dotais saziņas, savstarpējās saskarsmes līdzeklis. Valoda ir vissenākais un saskarsmē visbiežāk lietotais saziņas līdzeklis. Vārdi spēj izteikt ļoti daudz un tomēr ne visu, spēj atklāt patiesību vai arī to noslēpt un sagrozīt. Augstākas prasības pret vārdu rodas tad, kad klausītājus uzrunā skolotāji, mācītāji, politiķi.
Lai gūtu panākumus saskarsmē, liela māksla ir runāt un sarunāties. Iemācīties runāt tā, lai citi tevi saprot, var jebkurš cilvēks, ja vien tam netraucē kādi īpaši fiziski vai psihiski šķēršļi.
Ir tikai jāizjūt un jāapzinās vajadzība kopt savu valodu, un jādara tas uzcītīgi un nepārtraukti.
Visa cilvēka dzīve norit saskarsmē ar citiem cilvēkiem. Saskarsme ikvienam cilvēkam ir vitāli nepieciešama, jo tā nodrošina viņa sociālo pamatvajadzību apmierināšanu: informācijas un emociju apmaiņu, vērtību orientāciju, pašapliecināšanās iespējas utt. Saskarsmes kvalitāte ietekmē personas garastāvokli un darbaspējas, viņa fizisko, psihisko un sociālo veselību.
Gandrīz visu savu nomoda laiku cilvēks runā. Sarunāšanās process jēdziena plašākajā nozīmē ietver ne tikai skaļu mutvārdu runu, bet arī iekšējo monologu, klausīšanos, lasīšanu, rakstīšanu. Arī domāšana daļēji norisinās valodas un runas formā. [6,6]
Viena no visbūtiskākajām un nozīmīgākajām oratora mākslas sastāvdaļām ir runātāja spēja rast kontaktu ar klausītāju. Runātāju un klausītāju savstarpējās saskarsmes jautājumiem pievērsušies jau senie grieķi.
Runas kultūra ir noteiktu komunikatīvu īpašību kopums. Tātad runā par svarīgu sastāvdaļu vispirms tiek nosaukta komunikācija. Kas ir komunikācija? Psihologu darbos varam izlasīt atgādinājumu, ka vārds komunikācija cēlies no latīņu vārda communicare un tā burtiskā nozīme ir sarunāties, dalīties domās, sazināties, sadarboties. Mēs šo communicare esam latviskojuši un sakām “saskarsme”.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1138306
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties