Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:746969
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.02.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Rūgšana ir mikroorganismu izraisīts anaerobisks, fermentatīvs organisko vielu noārdīšanās process- process, kurā iegūst enerģiju bez gaisa skābekļa klātbūtnes. Tas ir viens no primitīvākajiem dzīvo organismu enerģijas ieguves veidiem. Dažām baktērijā tas pat ir vienīgais enerģijas ieguves veids. Tajā ir saistītas saraudzējamās vielas oksidācija un redukcija, tādēļ daļa vielas reducēja, bet daļa vielas oksidējas. Oksidācijā izdalās pietiekami daudz enerģijas, kas sedz patēriņu redukcijai, un uzkrājas makroerģiskie savienojumi mikroorganismu vajadzībām.
Saraudzēt var tikai tās vielas, kuras pakļaujas oksidāijai-redukcijai un izdala enerģijas pārpalikumu. Vielai jāsatur nepilnīgi oksidēti oglekļa atomi- rūgšanas substrāts, no kuriem daļu oksidē, bet daļu- reducē. Tāpēc saraudzējamu vielu ir daudz mazāk nekā ar gaisa skābekli oksidējamu vielu. Rūgšanas oksidēšanās un reducēšanās reakcijas ir saistītas ar enerģijas uzkrāšanos makroenerģiskajās saitēs ATF molekulā. Saraudzēt var dažādā pakāpē komplicētas vielas.
Rūgšanas procesā veidojas un uzkrājas organiskās skābes, spirti, acetons, CO2 un H2. Pēc uzkrātā produkta izšķir pienskābo, propionskābo, sviestskābo, skudrskābo rūgšanu, spirtrūgšanu un metānrūgšanu.
Pētot rūgšanas attīstībā esošās kultūras, V. Šapašņikovs un tā līdzstrādnieki konstatēja, ka vides ķīmiskās pārvērtības mainās kultūras attīstības gaitā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1226082
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties