Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:975725
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Romiešu tiesību rašanās un attīstība sakuma perioda    4
1.1.  Romiešu tiesību avoti    4
Ģimenes,laulības un tievas varas tiesības    6
2.2.  Ģimenes tiesības    6
2.3.  Laulības tiesības    8
2.4.  Tēva varas tiesības    9
2.5.  Aizbildnība un aizgādnība    11
Laulāto personiskās mantiskas attiecības saskaņa ar Civillikumu    14
  Nobeigums un Secinājumi    19
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    22
Darba fragmentsAizvērt

Pēc leģendas Romu sākuma periodā ir pārvaldījuši septiņi valdnieki – reges - Romuls, Numa Pompijs, Tulls Hostīlijs, Anks Mārcijs, Tarkvīnijs Vecākais, Servijs Tullijs un Tarkvīnijs Lepnais. Tomēr pēc Romas vēsturnieka Tita Livija domām vēsturiski “pierādāmas” personas bija Tarkvīnijs Vecākais, Servijs Tullijs un Tarkvīnijs Lepnais(Tarquinius Superbus).
Romas sociālo iekārtu raksturo cilvēku tiesiskā un faktiskā nevienlīdzība, jo pastāvēja tikai divas kategorijas vergi un brīvie ( Patricieši un plebeji ).1
Pašā agrīnajā ķēniņu laikmetā vēl nebija tiesību normas. Tiesiskās attiecības tika balstītas galvenokārt uz paražām. Tāpat raksturīgi bija konfliktus un strīdus risināt patvarīgi un asinsatriebības ceļā. Uz paražām, tātad arī uz tiesībām, liela ietekme bija reliģijai. Jebkuras neizprotamas parādības tika skaidrotas kā Dieva griba. Ļoti lielu ietekmi uz romiešu tiesību attīstību atstāja Servija Tullija reformas, kuru galvenie atbalstītāji bija plebeji.
Plebeju skaits nepārtraukti un strauji auga, tie sāka ieņemt aizvien nozīmīgāku vietu Romas sabiedrības dzīvē. Servijs Tullijs iekļāva plebejus Romas tautas-Populus Romanum-sastāvā. Otra svarīga šīs reformas pazīme ir jauns tiesību un pienākumu kritērijs manta un īpašums. Brīvie Romas iedzīvotāji tika sadalīti klasēs jeb kategorijās pēc mantiskā cenza. Sanāca piecas klases un sestā, vistrūcīgākie, kuri nodokļus nemaksāja, bet kuriem bija tikai bērni – proles. Ar šo sadalījumu tad arī izveidojās divi galvenie pienākumi - nodokļu maksāšana un dienests armijā. Vēl viens būtisks reformas moments ir Romas teritorijas sadalīšana trībās (lat. –Tribus).
Tika izveidota jauna tautas sapulce-centūriju sapulce, kurā par jebkuru lēmumu balsoja ne vairs individuāli, bet centūrijas, kur katrai centūrijai bija viena balss. Šie centūriju sapulces lēmumi bija ar likuma spēku. 509.g.p.m.ē. Romā tiek gāzts Tarkvīnijs Lepnais un izraidīts no Romas. Tarkvīnija vietā tika ievēlēti divi konsuli, un no šī brīža Roma kļuva par republiku.2

1.1.ROMIEŠU TIESĪBU AVOTI.
Romiešu civiltiesību avotu ir daudz. Pēc Tita Līvija formulējuma, tiesību avots ir pamats, no kura izceļas un iesākas tiesību attīstība.
Mūsu dienās parastā nozīmē tiesību avoti ir likumi, noteikumi, vispār normatīvie akti. Tiesību vēsturē par tiesību avotu sauc katru faktu, kas liecina par kādas tiesību normas agrāko bijumu un sabiedrības tiesisko dzīvi. Tiesību avotus mēdz dēvēt arī par tiesību pieminekļiem.
Senās Romas tiesību avoti ir gan tieši, gan netieši. Visi kopā tie dod ieskatu par romiešu tiesību vēsturiskās attīstības gaitu un tiesību pilnveidošanās procesu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1119543
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties