Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:741919
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Rokasnauda faktiski saprotama kā līgums (skat. pielikumā), tātad rokas naudas līgums ir divu pušu vienošanās, kā tas teikts Latvijas Republikas Civillikuma Saistību tiesību daļas 1725. pantā: “ne vien par galīgi noslēgta līguma pierādījumu, bet līdz ar to arī par tā izpildījuma nodrošinājumu”
“Rokasnaudas došana ir papildlīgums, ko slēdz kāda cita līguma izpildes nodrošināšanai” Tātad, rokasnauda pierāda, ka ir noslēgts līgums.
Dodot un saņemot rokasnaudu, tiek nodibinātas konkrētas saistības, līdz art to ar līguma noslēgšanu tiek nodrošināta līguma izpildīšana.
Būtiski jāuzsver tas, ka likumā noteikts, ka rokasnaudu kā nodrošinājuma veidu ar līgumu nedrīkst jaukt ar avansu. Šādai summai nozīme tiek piešķirta līgumā – rokasnaudas līgumā.
Rokasnauda ir uzskatāma par drošības līdzekli, kuru dod ieinteresētā puse ar mērķi, ka līgums tiks izpildīts. Taču saņēmējs, dotajā gadījumā, no rokasnaudas devēja puses ir uzskatāms par šaubīgu personu. “Līdz ar to rokasnauda kalpo par sava veida psiholoģisku faktoru, kurš aicina pamudināt līgumslēdzējus ievērot un izpildīt līgumu”
Rokasnaudu nedrīkst pielīdzināt ar nodrošinājuma summu, kura ir saprotama kā iemaksa pretendentam izsolē, kuru rīko tiesu izpildītāji, lai realizētu nekustamu īpašumu. Rokasnauda arīdzan nav drošības nauda, kuru iemaksā Privatizācijas aģentūru rīkotajās izsolēs.

Rokasnaudas līguma formēšana.

Rokasnaudas līguma forma kā tāda nav nekur noteikta Civillikuma normās. Rokasnaudas līgums uzskatāms kā papildlīgums. Tātad, tas pilnībā pakļauts visām tām darījuma formas prasībām, kuras tiek izvirzītas pamatdarījumiem, uz kuriem arī attiecināms rokasnaudas līgums.
Parasti šis rokasnaudas līgums tiek formēts rakstiski, pamatojoties uz Civillikuma (turpmāk tekstā CL) 1482. un 1483. pantiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1174195
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties