Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:823500
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.10.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 18 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Analītiskā apskata daļa    4
1.1.  Risks un nenoteiktība: apzīmējums un klasifikācija    4
1.1.1.  Riska un nenoteiktības definīcija un raksturojums    4
1.1.2.  Riska vispārēja klasifikācija    4
1.1.3.  Finansu risks un tā veidi    6
1.1.4.  Valūtas risks, tā apzināšana, novērtēšana un samazināšanas iespējas    7
1.2.  Risku vadības pamatprincipi    8
1.2.1.  Riska vadība uzņēmumā    8
1.2.2.  Risku identifikācija    9
1.2.3.  Risku novērtēšana    10
1.2.4.  Darbs ar riskiem    13
2.  Aprēķinu daļa    16
2.1.  Īss uzņēmuma apraksts    16
2.2.  Risku identifikācija, novērtējums un darbs ar riskiem    17
  Secinājumi    20
  Literatūra    21
  Pielikums    22
Darba fragmentsAizvērt

Uzņēmuma vadības tiešs uzdevums stratēģijas izstrāde sastāv no riska apjoma un veida izvēles, kuru var atļauties sev uzņēmums, kā arī no risku pārvaldījuma noteiktu principu ievērošanas. Pirms izvēlēties attīstības stratēģiju, uzņēmumam precīzi jānovērtē risku sastāvs, kuri pavadīs vienu vai otru darbības veidu, jānosaka darbības taktika gadījumā, ja notikumi tirgū risināsies viņiem nelabvēlīgā virzienā.
Mana darba mērķis ir izanalizēt pamata riskus un nenoteiktības, kas ietekmē uzņēmuma darbību. Lai sasniegtu savu mērķi es izvirzīju šādus uzdevumus:
Izskaidrot, ko nozīmē termini “risks un nenoteiktība” un raksturot tos;
Parādīt risku vispārēju klasifikāciju;
Izskaidrot, ko nozīmē tādi risku veidi kā finansu un valūtas;
Parādīt uzņēmējdarbības risku vadības pamatprincipus: identifikācija, novērtēšana un darbu ar tiem;
Izanalizēt viena uzņēmuma riskus izmantojot uzņēmuma darbību raksturojošus rādītājus.

Darbā tiek izmantotas šādas statistikas metodes: salīdzināšanas metode, ekspertu metode, apkopošanas metode u.c. Bāzes informācija ir iegūta no dažādiem mācību līdzekļiem par uzņēmējdarbību un žurnāla “Latvijas Ekonomists” publikācijas.
Risinājumu teorijā atšķir risku no nenoteiktības. Terminu “risks” pielieto situācijās, kad ir iespējamas dažādas sekas un ir pietiekošas statistiskas informācijas par iepriekšējo pieredzi, kura var būt izmantota rezultāta noteikšanā nākotnē.
Terminu “nenoteiktība” lieto situācijās, kad iespējamas dažādas sekas, bet nepietiek informācijas par varbūtības notikumiem nākotnē. Šos terminus grūti atšķirt, tāpēc bieži tos abus lieto kā sinonīmus (savstarpēji aizvietojamus).[9]
Svešvārdu vārdnīcā vārds “risks” [franču risque < itāļu risco ‘briesmas’] tiek skaidots, kā:
1)briesmas, zaudējumu, neveiksmes iespējamība;
2)pārdroša rīcība, pārdrošs solis, kas sperts, neraugoties uz briesmām un samērā lielu neveiksmes varbūtību;
3)neveiksmes varbūtība. [5, 691. lpp.]

Lēmumu pieņemšana vienmēr lielākā vai mazākā mērā saistīta ar risku. Risks eksistē neatkarīgi no tā, vai mēs to apzināmies, vai nē. Tas izpaužas sekojošās ekonomiskajās parādībās: nerealizētās produkcijas krājumos, zemā kapitālieguldījumu efektivitāte u. tml. Atbildība par risku ir jāuzņemas personai, kura pieņem lēmumu. [6, 51. lpp.]
Ir izveidojusies speciāla zinātne, t.i., riskoloģija, kas apskata, ko vajag darīt nākotnē, lai izdzīvotu vai sasniegtu panākumus pie minimāla ieguldījuma. Šī zinātne saistīta arī ar uzņēmuma nākotni, jo ietver nākotnes novērtējumu, iespējamiem risinājumiem, zaudējumiem vai ieguvumiem, kas lielā mērā nav atkarīgas no īpašnieka.
1.1.2. Riska vispārēja klasifikācija
Neraugoties uz to, ka dažādiem uzņēmumiem ir dažādas tirgus specializācijas un darbības sfēras, tie visi pakļauti vienam un tam pašam risku komplektam. Atšķīrās tikai tas, kādā mērā katrs riska veids no šī komplekta iespaido uzņēmumu.
Lai pareizi noteiktu kādiem riskiem tiek pakļauts uzņēmums, pamatojoties uz Krievijas un ārvalstu publikāciju virknes izpēti, 1.1. tabulā ir piedāvāta vispārējo ekonomisko risku klasifikācija.[12, 66. lpp.]
Komercrisks (mārketinga risks) – saistīts ar nenoteiktību, kad pārdot produkciju par cenu, kas nodrošinātu tālākas investīcijas. Cits svarīgs riska faktors ir laika atstatums starp produkcijas ražošanu un realizāciju. Mārketinga risks iekļauj faktorus, kas atstāj ietekmi uz naudu un reālo produkcijas un pakalpojumu pieprasījumu. Pie tam, tas nesastāv no tirgus izmaiņām, bet gan no grūtībām nosakot tā lielumu un iedarbības ilgumu.
Finansu risks – saistīts ar uzņēmuma finansu resursu palielināšanas un pārvaldīšanas problēmām: uzņēmuma finansu vajadzību pareiza noteikšana nākotnē. Neatbilstošs kapitāls (tā struktūra un sadalījums) bieži ir cēloņi biznesa neveiksmē. Sīkā skatieties 1.1.3. nodaļā.
Ražošanas risks – saistīts ar materiāliem, darbu un tehnoloģijām, ko izmanto uzņēmums. Vadītāji sastapās ar par pareizu izejvielu izlietojumu, pašizmaksas samazināšanu, darbinieku sagatavošanas efektivitāti, laika patēriņa samazināšana, jaunu tehnoloģiju un metožu izmantošana ražošanā un citi. Vienmēr nav iespējam novērtēt vai lēmumi būs labi tuvākai un tālākai nākotnei. [18, 99. lpp.]…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1190350
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties