Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:587477
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Biržas jēdziens tās funkcijas    2
1.1.  Biržas jēdziens    2
1.2.  Biržu attīstības vēsture    3
1.3.  Fondu biržas galvenās funkcijas    3
1.4.  Indeksu un sarakstu būtība    4
2.  Rīgas Fondu birža    5
2.1.  Rīgas Fondu biržas raksturojums    5
2.2.  Rīgas Fondu biržas vēsture    6
2.3.  Rīgas Fondu biržas tirdzniecības modelis    7
3.  Latvijas Centrālais depozitārijs    9
3.1.  Latvijas Centrālā depozitārija funkcijas    9
4.  Latvijas vērtspapīru tirgus virspusēja analīze    10
  Secinājumi un priekšlikumi    12
  Izmantoto uzziņas avotu saraksts    13
Darba fragmentsAizvērt

Birža ir centralizēta tirgus vieta ar saviem tirdzniecības un norēķinu noteikumiem, kur vērtspapīru tirgus dalībnieki veic darījumus ar vērtspapīriem.
Biržas galvenais uzdevums ir nodrošināt iespēju tirdzniecībai ar publiskā apgrozībā esošiem vērtspapīriem. Birža saved kopā ieguldītājus, kuriem ir brīvi naudas līdzekļi un vēlme gūt pelņu, uzņēmumus, kuri vēlas piesaistīt kapitālu savai attīstībai, un biržas biedrus - bankas un brokeru sabiedrības, kuras iesniedz uzdevumus savā vai klientu vārdā vienotā elektroniskā biržas tirdzniecības sistēmā.
Biržu darbības pamatprincipi ir gadsimtiem seni, un to aizsākumi meklējami jau viduslaikos. Tad tirdzniecība starp pilsētām un valstīm bija lēna, tomēr cilvēki atrada veidu kā apmainīties ar precēm un ziņām par to, kur un kas ir nopērkams labāk un lētāk. Lai nodrošinātu pēc iespējas lielākam cilvēku skaitam iespēju apmainīties ar precēm un informāciju, tika veidoti pašreizējo biržu priekšteči - gadatirgi. Gadatirgi tika organizēti noteiktā, visiem zināmā vietā un laikā, kad sabrauca daudzi tirgotāji un pircēji. Tādējādi gadatirgū, noskaidrojot vairāku tirgotāju cenas, pircējs varēja noteikt konkrētās preces labāko cenu. kas apmierināja abas darījumā iesaistītās puses. Šādos gadatirgos tika ieviesti arī tirgošanās noteikumi, kurus ievērojot, tirgus dalībnieki varēja izvairīties no gadījumiem, kuros kāds dalībnieks krāpjas vai nevar izpildīt solījumus. Rezultātā pircējs varēja iegādāties preci, zinot, ka tā ir kvalitatīva, bet pārdevējs bija drošs par to, ka viņam samaksās.
Sapulcināt daudzos tirgus dalībniekus vienkopus bija izdevīgi visiem - gadatirgus organizatoram par ieguldīto darbu pienācās samaksa no katra tirgotāja, pircējam radās iespēja noskaidrot preču īsto cenu un iegādāties specifiskus produktus, kurus savā ciemā viņš iegādāties nevarēja, savukārt pārdevējam bija iespējams vieglāk un ātrāk izpārdot savu preču apjomu. Līdztekus preču apgrozībai, šādos gadatirgos pircējam un pārdevējam bija iespēja apmainīties arī ar informāciju. Tādējādi varēja noskaidrot arī to, kādas preces tirgū vēl ir nepieciešamas un par kādu cenu tās varētu pārdot.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties