Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:394111
 
Vērtējums:
Publicēts: 31.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  BIRŽU RAKSTUROJUMS    4
2.  BIRŽA LATVIJĀ    7
2.1.  KOTĀCIJAS LAPA    11
3.  RĪGAS FONDU BIRŽA KOPŠ 90.GADU SĀKUMA    12
4.  ŠODIENAS RĪGAS FONDU BIRŽA    13
5.  SADARBĪBAS PARTNERI    15
6.  FONDU BIRŽAS PAMATFUNKCIJAS    16
7.  VĒRTSPAPĪRU SARAKSTI UN VĒRTSPAPĪRU LISTINGS    17
8.  TIRDZNIECĪBAS PROCESS    18
9.  RĪGAS FONDU BIRŽA – LATVIJAS VĒRTSPAPĪRU TIRGUS INFRASTRUKTŪRAS VEIDOTĀJA    20
10.  OPERĀCIJAS AR VĒRTSPAPĪRIEM RĪGAS FONDU BIRŽĀ    21
11.  VĒRTSPAPĪRU TIRGUS CENAS NOTEIKŠANA    22
  SECINĀJUMI    24
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    25
Darba fragmentsAizvērt

Rīgas Fondu birža ir vienīgā licencētā fondu birža Latvijā. Rīgas Fondu biržas galvenais uzdevums ir nodrošināt iespēju tirdzniecībai ar publiskā apgrozībā esošiem vērtspapīriem, kā arī gādāt par to, lai tirgus būtu atklāts un caurspīdīgs, lai visiem ieguldītājiem tirgus informācija būtu vienādi pieejama. Birža saved kopā ieguldītājus, kuriem ir brīvi līdzekļi un vēlme gūt peļņu, uzņēmumus, kuri vēlas piesaistīt papildus kapitālu, un biržas biedrus - bankas un brokeru sabiedrības, kuri darbojas kā starpnieki ieguldītāju vārdā.
Rīgas Fondu biržā kotētos vērtspapīrus var pirkt vai pārdot tikai ar Rīgas Fondu biržas biedru - licencētu banku vai brokeru sabiedrību, starpniecību.
Rīgas Fondu biržas darbības pamatprincips ir ieguldītāju aizsardzība un atbilstība starptautiskajiem standartiem. Birža nodrošina vienādus tirgus noteikumus un vienlīdzīgu tirgus informācijas pieejamību visiem ieguldītājiem.
Kursa darba mērķis ir noskaidrot,ar ko nodarbojas Rīgas Fondu birža.
Darba mērķa sasniegšanai veicu šādus uzdevumus:
1.vācu informāciju (laikrakstos, grāmatās, Interneta saitos);
2.iepazinos ar savākto informāciju;
3. pēc šīs informācijas iztirzāšanas iepazinos ar materiāliem par Rīgas Fondu biržu.
Grūti pateikt, kad tieši ir radusies fondu birža. Jau kopš seniem laikiem tirgotāji sanāca noteiktā vietā, lai atrastu pircējus, iegūt lietišķu informāciju, tas ir, pirmkārt, preču pēdējās cenas. Ar laiku fondu birža ieguva mūsdienīgas iezīmes, bet īstais pasaules fondu biržas tirdzniecības uzplaukuma periods attiecas uz 19. gadsimtu. Pirmajā vietā izvirzās Londonas Fondu birža, bet laika gaitā par visnozīmīgāko kļūst Ņujorkas Fondu birža, kas izvietojās uz ielas, kura šodien ir pazīstama ar nosaukumu Wall Street.
Fondu biržas jēdziens un biržu darbības noteikumi ir ļoti atkarīgi no katra konkrēta valsts likumdošanas (piemēram, dažās valstīs par biržas dalībniekiem var būt tikai fiziskas vai tikai juridiskas personas). Mūsu valstī arī darbojas likumi, kas regulē visu, kas ir saistīts ar vērtspapīriem un fondu biržām. Fondu birža ir akciju sabiedrība, kas darbojas saskaņā ar likumu “Par akciju sabiedrībām“, likumu „Par vērtspapīriem” un citiem normatīviem aktiem. Šis ļoti svarīgais vērtspapīru komponents principā ir organizēts vērtspapīru tirgus, un fondu biržu loma mūsdienu ekonomikā ir milzīga.
Galvenais fondu biržu nopelns ir tas, ka tās nodrošināja ātru vērtspapīru konversāciju skaidrā naudā un otrādi, kā arī sekmēja tālāku ražošanas un tirdzniecības attīstību. Fondu biržu var interpretēt kā izsoli, kur vērtspapīru pirkšana – pārdošana tiek veikta ar instrukciju apmaiņu, un to cena formējas saskaņā ar pieprasījuma un piedāvājuma likumu.
Ir ļoti svarīgs jautājums - kāpēc būt par fondu biržas locekli ir izdevīgi? Tas nav tikai tāpēc, ka var izdevīgi ieguldīt kapitālu, bet arī tāpēc, ka fondu biržas dalībnieki iegūst dažas priekšrocības tirdzniecības procesā. Visiem fondu biržas locekļiem ir vienādas tiesības un vienādi pienākumi.
Kā jebkuras akciju sabiedrības un komercuzņēmuma mērķis, fondu biržas mērķis ir peļņas iegūšana un tirdzniecības veicināšana. Par peļņas avotu kalpo komisijas atlīdzība (maksa) no fondu biržas dalībniekiem. Principā, fondu biržai piemīt arī starpnieciskās funkcijas.
Fondu biržas funkcijas (izņemot starpniecību), ir:
vērtspapīru un kursa kotēšana, pamatojoties uz tirgū esošo pieprasījumu un piedāvājumu;
tirgus konjunktūras izpēte;
šķīrējtiesas pienākumu pildīšana;
kartības nodrošināšana biržas darījumos. [4.]…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties