Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:688681
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Īsi par biržu vēsturi    5
1.1.  Īsa biržu vēsture    5
1.2.  Īsa biržas vēsture Latvijā    6
1.3.  Rīgas Fondu biržas izveidošana    6
2.  Rīgas Fondu biržas darbības principi    9
2.1.  Fondu biržas funkcijas    9
2.2.  Rīgas Fondu biržas darbības apraksts un uzdevumi    10
2.3.  biržas biedri    12
2.4.  Garantiju fonds    14
3.  Rīgas Fondu biržas tirdzniecības sistēma    16
4.  Tirgus veidi darījumos ar vērtspapīriem    19
5.  Rīgas Fonda biržas saraksti    21
  Secinājumi    23
  Saīsinājumi    24
  Izmantotās literatūras saraksts    25
Darba fragmentsAizvērt

Ikdienā iedzīvotāju saskare ar ekonomiku un ekonomiskajiem procesiem valstī ir neizbēgama. Ekonomika pastāv visur: darbā, mājās, uz ielas, masu informācijas līdzekļos – televīzijā, radio, laikrakstos un žurnālos, grāmatās. Stabila un augoša ekonomika valstij nodrošina stabilus budžeta ienākumus un jaunas darba vietas, līdz ar to samazinot bezdarba līmeni valstī. Ekonomika ir iedzīvotāju labklājības līmeņa rādītājs.
Makroekonomika ir zinātne, kas darbojas ar apkopojošiem rādītājiem (nav cena vienas preces tirgū, bet gan kopējais cenu līmenis, netiek apskatīts atsevišķa uzņēmuma ražošanas apjoms, bet nacionālais kopprodukts). Makroekonomikas izpētes objekts ir nodarbinātība valstī, inflācija, ekonomiskā izaugsme, naudas daudzums valstī. Makroekonomika izskaidro ekonomisko situāciju valstī un prognozē, kāda tā varētu būt. [1., 219]
Fondu birža – specializēta iestāde regulārām tirdzniecības operācijām ar vērtspapīriem, kā arī ar valūtu un valūtas vērtībām. Plašākā nozīmē tas ir vērtspapīru tirgus, kura darbību reglamentē attiecīgās valsts likumi un kura operācijas koncentrējas noteiktā vietā. [1., 214]
Lai valstī tiktu nodrošināta mūsdienīga infrastruktūra vērtspapīru tirdzniecībai un kapitāla piesaistei, regulēta vērtspapīru tirgus ietvaros, izmantojot progresīvas tehnoloģijas, ir nepieciešama kāda organizācija, kas to visu veic. Latvijā šīs funkcijas pilda Rīgas fonda birža (RFB), kuras misija ir darboties kā vadošajai fondu biržai valstī un sekmēt valsts ekonomikas attīstību, iesaistoties konkurencē par starptautiskā kapitāla piesaisti Latvijas vērtspapīru tirgum.
Latvijas vērtspapīru tirgus un līdz ar to arī Rīgas Fondu birža tāpat, kā bezdarba, inflācijas, iekšzemes kopprodukta pieauguma rādītāji ir viens no tiem faktoriem, kas liecina par Latvijas kopējo ekonomisko un bieži vien arī politisko situāciju. Aktīvs un likvīds vērtspapīru tirgus liecina par stabili augošu valsts ekonomiku, bet nīkuļojošs un stagnācijā iegrimis vērtspapīru tirgus parāda, ka arī valsts ekonomika pārdzīvo krīzi.
Par darba mērķi esmu izvirzījusi Rīgas Fondu biržas darbības principu, tirdzniecības organizācijas un vēsturisko notikumu makroekonomisko izpēti. Kā ari ar šī kursa darba palīdzību es vēlos noskaidrot kāda ir Rīgas Fonda biržas ietekme uz valsts ekonomiku, lai sasniegtu izvirzīto kursa darba mērķi, ir nepieciešams izprast un izpētīt Rīgas Fondu biržas būtību, uzdevumus un mērķus.
Darbu izstrādes pamatā tika izmantoti elektroniskie (Interneta) resursi un man pieejamās grāmatas par šo tēmu.
Rīgas Fondu birža ir vienīgā licencētā fondu birža Latvijā. Biržas galvenais uzdevums ir nodrošināt iespēju tirdzniecībai ar publiskā apgrozībā esošiem vērtspapīriem. Rīgas Fondu birža ietilpst OMX grupā, kas ir Ziemeļeiropas lielākā vērtspapīru tirgus pārvaldītāja un pasaulē viena no vadošajām tirgus pakalpojumu un risinājumu nodrošinātājām finanšu un enerģētikas sektorā.
1.1. Īsa biržu vēsture
Jau kopš seniem laikiem tirgotāji tikās noteiktās vietās un mainījās ar precēm. Tomēr vēl viduslaikos šāda tirdzniecība starp attālām valstīm un pilsētām bija lēna un neaktīva. Viduslaikos lielāko Eiropas pilsētu centrālajos laukumos notika organizēti gadatirgi, kuros varēja salīdzināt un noteikt labākās preču cenas. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties