Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:830287
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.04.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas rūpniecībā pirmais uzplaukuma posms aizsākās 19.gs pēdējā ceturksnī un turpinājās līdz Pirmajam pasaules karam. Tās attīstība bija saistīta ar dzimtbūšanas atcelšanu un strauju kapitālisma attīstību Krievijā. Tanī laikā Rīga bija viena no svarīgākajām ostām Krievijas impērijā, caur kuru tika realizēta ļoti liela ārējās tirdzniecības daļa un kur koncentrējās liels kapitāla daudzums.
Vienlaicīgi, atceļot dzimtbūšanu Krievijā, Rīgā tika atcelti visi celtniecības un uzņēmumu veidošanas ierobežojumi, ņemot vērā to apstākli, ka Rīga bija ierindota starp Krievijas impērijas cietokšņiem, un tolaik tur pastāvēja zināmi celtniecības ierobežojumi. Šie ierobežojumi bija atcelti 1866.gadā, kas līdz ar samērā lielu kapitāla daudzumu, kuru izveidoja sekmīga tirdzniecība, Rīgā veidoja lieliskas rūpniecības attīstības iespējas. Rīga kļuva par lielu rūpniecisku centru. Šeit koncentrējās 89% Līvzemes un Kurzemes guberņas rūpnieciskās ražošanas.
Rūpniecība sāka attīstīties jau 19.gs 60.gados.Tās attīstība tika stimulēta arī ar Krievijas muitas politiku, kas galvenokārt atbalstīja mērenu protekcionismu un iekšējās rūpnieciskās ražošanas attīstību. Rīgā cēla tādus rūpniecības uzņēmumus, kas varēja ražot tās preces, kuras galvenokārt tika transportētas cauri Rīgas ostai.
Tā visa rezultātā Rīga kļuva jau 1879.gadā par trešo lielāko pilsētu Krievijas impērijā aiz Maskavas un Pēterburgas strādnieku skaita ziņā fabrikās un rūpnīcās, bet pēc saražotās produkcijas vērtības(19 milj. rubļu) Rīgu apsteidza(izņemot Maskavu un Pēterburgu) tikai tāds tekstilrūpnieciskais centrs kā Ivanovozņesenska. (skat. piel. Nr.2)…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties