Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:176451
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Orientālisms    4
2.  ASV zinātnieku orientālisma kritika    5
3.  Eiropas zinātnieku orientālisma kritika    8
  Nobeigums    10
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    11
Darba fragmentsAizvērt

Orientālisma aktualitāte un tā radītie esošie pārpratumu draudi īpaši aktuāli kļuva pēc Edvarda Saida grāmatas „Orientālisms” iznākšanas 1978. gadā. Šis darbs radīja pietiekoši plašas diskusijas, lai arī sākotnēji tādas netika paredzētas. Tā rezultātā aktualizējās orientālisma problēma, lielā mērā tika pārvērtēta daudzu zinātnieku akadēmiskā darbība un veidojās arī Saida kritiķi un piekritēji. Šī iemesla dēļ, referātu sākšu ar nelielu apkopojumu, par to, kas ir orientālisms un kā Saids to skaidro.
Rietumu sabiedrību tas ietekmēja, pirmkārt, kopumā, jo lika pārdomāt pašos pamatos, kāds ir rietumnieku skatījums uz austrumiem un vai tas ir objektīvs. Šī grāmata gan nesniedz konkrētus reālus piedāvājumus orientālisma problēmas risināšanai, jo, kā vēlāk atzina pats autors, orientālisma problēmas ir tikai palielinājušās, nevis samazinājušās laika gaitā. Orientālisma rietumu kritiku, manuprāt var dalīt divās daļās, jo pastāvēja atšķirīgas reakcijas un Saida grāmatu, atkarībā no akadēmiskās vides.
Pret Saidu tiek vērsta arī bieži vien pamatota kritika, kam ir atšķirīgas iezīmes Eiropā un Amerikā. ASV akadēmiskās debates par Saida grāmatu neizvērtās pārāk plašas, taču šai grāmatai bija tālejošs iespaids uz it īpaši Tuvo Austrumu pētniecību ASV, kas lika pārvērtēt jau esošās pētniecības pieejas. Nākamie zinātnieki jau mēģināja pētīt austrumus, ņemot vērā Saida apsvērumus.
Eiropā reakcija uz šo grāmatu bija izteikti atšķirīgi. Līdzīgas diskusijas jau bija bijušas un katram no Tuvo Austrumu pētniekiem jau bija izveidojies savs priekšstats par rietumu un austrumu pasaules attiecībām un mijiedarbību. Eiropā daudzi mēģināja kritizēt Saidu par nepārdomātu literatūras izvēli un šauru skatījumu uz šo disciplīnu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties