Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:579954
 
Vērtējums:
Publicēts: 01.04.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kopsavilkums
Humānisma idejas renesanses laikā tika popularizētas ar to radītāju palīdzību, kas ir Frančesko Petrarka, Kolučo Salutati un Leonardo Bruni. Katrs no renesansen filozofiem ir devis kaut ko mantojumā humānisma attīstībā.
Petrarka – humānisma tēvs – formulēja ideju, savienoja antīko ar kristietību un sarakstīja literārus darbus. Petrarkas mēģinājumi atrast piemērotu sakarību starp aktīvo un kontempletāro dzīvi, kā arī viņa tendence uzsvērt vientulības un mācīšanās nozīmi, bija saistoši visai Eiropai.
Kolučo Salutati bija pievienojis antikvārisma īpašības humānisma filozofiskai kustībai. Salutati kaislīgi aizstāvēja apgaismības idejas, kas izprovocēja debates starp klasiskās kriestietības piekritējiem. Gan Petrarka, gan Salutati bija izcili rakstnieki un dzejnieki, kuru prozas struktūru idealizēja turpmākie rakstnieki.
Leonardo Bruni – pirmais modernais vēsturnieks – izveidoja vēstures modeli, kuru pēc tam sadalīja trijās daļās: antīkie laiki, viduslaiki un modernie laiki. Šo vēstures periodizācijas modeli izmanto vēl joprojām, precizējot laiku sākumu un beigas. Bruni bija panteisma piekritējs, kaut viņa dzīvošanas laikā panteisma idejas vēl netika formulētas. Bruni dzīvoja pēc principa: marmora pils nepieļauj un neprasa krāsojumu. Kā humānists, Bruni deva priekšroku sengrieķu filozofijas un vēstures avotu tulkošanai.
Panteismu var iedalīt divās daļās – stoicismā, kur tā filozofija nav saistīta ar dievišķo un pretēji, līdzīgi kā hinduismā, kur ideja ir saistīta ar dievišķo Visumu. Taoismā arī ir spilgti panteisma akcenti, ko pierāda Žauangzī teiktais: „Nav vietas, kur viņa nav... Nav nevienas lietas, kas tiktu radīta bez Tao.”

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1338313
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties