Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:137942
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.05.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    5
1.  Pilsētvides ainava un tās raksturīgākās iezīmes    6
2.  Pilsētvides ainavas kvalitātes novērtēšana    7
2.1.  Ainavu vērtējums IVN procesā    9
2.2.  Ainavu inventarizācija un novērtējums    9
2.3.  Ainavu estētiskais novērtējums    10
2.4.  Ainavu ekoloģiskais novērtējums    13
3.  Vispārīgas ziņas par Rēzekni un Ziemeļu rajonu    17
4.  Novērtēšanas metodika    18
5.  Rezultāti un to analīze    19
6.  Degradētās teritorijas    22
  Secinājumi un rekomendācijas    23
  Literatūra    24
  Pielikums    25
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN REKOMNDĀCIJAS
1. Ainava ir viens no svarīgākajiem jebkuru teritoriju raksturojošajiem elementiem, kurš atspoguļo ilgstoša attīstības procesa rezultātu telpā dotajā laika momentā. Tādējādi var apgalvot, ka ainava ir sabiedrības darbības noturīgs atspoguļojums ārējā fiziskajā vidē.
2. Pilsētvides ainava ir nozīmīga kultūrainavas sastāvdaļa, kurai ir būtiska nozīme vietas tēla veidošanā un identitātes nostiprināšanā, tā var kļūt arī par ekonomisko attīstību stimulējošu faktoru. Ainavas kā nozīmīgas kultūrvēsturiskā mantojuma sastāvdaļas saglabāšana un aizsardzība veicina arī rakstura un identitātes saglabāšanu, kā arī nodrošina pilsētas kā pievilcīga tūrisma objekta vērtību.
3. Lai veicinātu pilsētas kultūras mantojuma saglabāšanu un iesaistīšanu mūsdienu un nākotnes pilsētvides attīstībā, ir jānodrošina sabiedrības lielāka informētība par kultūras mantojumu un tā nozīmi, tādējādi veidojot apziņu par apkārt esošās pilsētvides ainavas vērtību, kas neprasmīgas izmantošanas un vienaldzīgas attieksmes gadījumā var zaudēt savu estētisko vērtību.
4. Pilsētvides ainavas kvalitātes kompleksa novērojuma rezultātā netika konstatētas būtiskas atšķirības pilsētvides ainavas kvalitatīvajiem rādītājiem. Tomēr jāatzīmē, ka Rēzeknes pilsētas Ziemeļu rajona ainavas kvalitātes vērtējums pavasarī (vidēji 26,1 punkti) ir nedaudz zemāks nekā rudenī (vidēji 26,3 punkti).
5. Tādējādi pilsētvides ainavas kvalitāte Ziemeļu rajonā kopumā uzskatāma par viduvēju. Pilsētu ainavas kvalitāti būtiski pazemina ievērojamais industriālās apbūves īpatsvars un transporta, īpaši dzelzceļa, nelabvēlīgā ietekme uz vidi.
6. Ainavas novērtēšanas procesā izmantotā metode ļauj gūt samērā precīzu un objektīvu informāciju par pilsētvides ainavisko kvalitāti. Turpinot uzsāktos pētījumus, paplašinot izpētes areālu un pielietojot daudzveidīgas ainavas izpētes metodes, var iegūt rezultātus, kam būtu praktiska nozīme pilsētu attīstības plānošanas procesā.
7. Rēzeknes pilsētas Ziemeļu rajonā ir sastopamas diezgan daudzas degradētas teritorijas un teritorijas, kuras zaudējušas kādreizējo saimniecisko aktivitāti un pašlaik lielā mērā ir atstātas (brownfields). Šo teritoriju revitalizācija ir aktuāls pilsētas attīstības uzdevums.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties