Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:937348
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Deportācijas. Represētie. 1941.gada vasara. 1949.gada marts. Un virkne izpostītu dzīvju, ko atnesa sev līdzi padomju režīms. Tēma, par kuru ir runāts, rakstīts daudz un arī turpmāk šī interese acīmredzot neapsīks, jo nezināmā vēl ir daudz. Nopietnus pētījumus par šo tēmu veikuši un publicējuši H. Strods, J. Riekstiņš, B.Spridzāns, Z. Indrikovs. Raksti publicēti gan latviešu valodā, gan svešvalodās. Vēsturnieki V.Karaļūns un J. Riekstiņš bija pirmie, kas uz padomju arhīvi pamata iztirzāja 1941.g. jūnija un 1949.g. marta represijas Latvijā. Daudz kas pateikts arī šā laika dokumentos.
1949.g. 25.martā izsūtīto lietas, arī izsūtīto personas lietas glabājas Latvijas Valsts arhīvā. Turpat atrodami arī daudzi citi ar šo noziegumu saistīti dokumenti. Taču atsevišķi dokumenti vēl arvien meklējami dažādos Krievijas Federācijas arhīvos, kas tad arī atstāj vēl atsevišķus nenoskaidrotus faktus.
Plašās deportācijas, kas tika vērstas kā pret atsevišķiem iedzīvotāju slāņiem un kategorijām, tā arī pret veselām tautām, bija viens no represiju veidiem, ko PSRS ilgus gadus lietoja t.s. proletariāta diktatūras un sava valdošā stāvokļa nostiprināšanai.
Jau sākot ar 1941.g.14.jūniju, kad tika izsūtīti 15 424 cilvēku aizsākās PSRS piekoptā politika ar mērķi attīrīt Latviju no pastāvošajam režīmam t.s. sociāli bīstamiem elementiem.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties