Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:574430
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
  Nīderlandes māksla 15. gadsimtā    5
  Arhitektūra    5
  Tēlniecība    5
  Glezniecība    6
  Nīderlandes māksla 16. gadsimtā    9
  Arhitektūra    9
  Tēlniecība    10
  Glezniecība    10
  Secinājumi    15
  Izmantotā literatūra    16
Darba fragmentsAizvērt

Renesanse visā Eiropā par paraugu ņēma Itālijas mākslas sasniegumus, tomēr katrā valstī renesanse izpaužas citādi. Kā tas redzams Nīderlandes mākslā, šejienes darbi nereti pat ļoti lielā mēra atšķiras no Itālijas mākslas paraugiem. Kopējā iezīme mākslā bija tieksme pēc realitātes precīzāka atveidojuma, tomēr Itālijā un Nīderlandē to risināja atšķirīgos veidos.
Atšķirības māksla visticamāk iespaidoja gan politiskās, gan ekonomiskās atšķirības un tradīcijas. Atšķirībā no Itālijas, kur liela nozīme mākslas attīstībā bija bagātajām aristokrātiskajām dzimtām, Nīderlandē lielāka nozīme bija cunftēm un birģeru slānim. Jau arhitektūrā zīmīgi, ka Nīderlandē vairāk renesanses paraugi ir nevis pilis, bet rātsnami un cunfšu un ģilžu nami. Šā paša iemesla dēļ, ka nebija, kur izvērsties monumentālai mākslai, piemēram, freskām, vairāk attīstījās stājglezniecības formas. Arī Nīderlandē izgatavotie koktēlniecības darbi, piemēram, altāru ciļņi tika eksportēti uz citām zemēm. Sižetiski darbi vairāk saistīti ar vienkāršas tautas, zemnieku dzīvi, nekā bagāto un aristokrātisko slāni. Ziemeļos bija daudz stiprākas viduslaiku tradīcijas, turklāt šeit, atšķirībā no Itālijas, nebija antīkā mantojuma, kas radītu interesi par tā pētīšanu un izmantošanu tā laika mākslā. Ja Itālijas māksla tiecās uz formu idealizāciju un stingu proporciju ievērošanu, tad Nīderlandes mākslā realitātes atainojums tiek panākts ar konkrētu, savdabīgu un raksturīgu iezīmju atainojumu darbā. Īstenības iespaids vairāk tiek panākts novērojot un precīzi atdarinot apkārtējo vidi, dabu, īpaši raksturīga ir faktūru un materiālu smalka atveidošana. Telpas dziļuma atainošanai maz tiek izmatotas Itāļu gandrīz matemātiski precīzās perspektīvas metodes. Nīderlandes glezniecībā biežāk izmantoti gaismas un dažādi optiski efekti.
Mākslas saturu ietekmēja baznīcas reformācija, kas ļoti spēcīgi iespaidoja ziemeļvalstis. Protestantu vēršanās pret baznīcas greznību bija viens no iemesliem, kāpēc Nīderlandes mākslinieki vairāk pievērsās tādiem žanriem kā sadzīves, ainavām un portretiem.
Kad 16. gadsimtā renesanses formas jau parādījušās Nīderlandes arhitektūrā, tās savdabība un tradīcijas joprojām ir ļoti spilgtas. Bieži vien arhitektūrā izmantoti antīkie motīvi, taču manāmas atkāpes no klasiskajām proporcijām. Iespējams tāda situācija rodas krustojoties tradīcijām un šejienes mākslinieku izpratnei par arhitektūru.
Tāpēc var secināt, ka Nīderlandes mākslai ir vērts pievērst uzmanību tieši tās savdabības dēļ. Vēl jo vairāk tāpēc, ka šī savdabība šķiet veidojusies ļoti dabiskā ceļā, neatkarīgi no tā, vai mākslinieki apzināti centušies radīt īpatnējus darbus, vai atšķirības radušās nejauši mēģinot darbus veidot pēc Itālijas paraugiem.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1132095
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties