Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:398946
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.10.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 27 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.NODAĻA.  RELIĢIJAS JĒDZIENS UN PROTESTANTISMS    5
2.NODAĻA.  PROTESTANTISMA UN EKONOMIKAS SAVSTARPĒJĀ SAISTĪBA    9
2.1.  TAI UN PROTESTANTISMS    9
2.2.  IKP UN PROTESTANTISMS    10
2.3.  PROTESTANTISMS UN IKP UZ VIENU IEDZĪVOTĀJU DIENĀ    11
  SECINĀJUMI    12
  LITERATŪRA    13
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
M.Vēbers ir atzinis, ka reliģiju var uzskatīt par vienu no rādītājiem, kas ietekmē ekonomisko attīstību. Tai ir ietekme, bet ne noteicošā. M. Vēbers savā darbā Reliģijas socioloģija kā kapitālisma galvenos virzītājspēkus protestantismā min askētismu, kas ir vērsts pret jebkuru tieksmi pret pasaulīgajiem labumiem, aicinājumu (profesionālā ziņā) un specializāciju (veicinot strādnieka apmācību, tiek paaugstināts darba ražīgums) kā arī predestinācijas ideju. Protestantisma ietvaros cilvēki caur darbu un laicīgajiem panākumiem cenšas saprast vai viņi ir izredzētie vai arī pieder pie tiem, kas ir pakļauti iepriekšējai nolemtībai. Nav arī noliedzams tas, ka viens no saimnieciskās ētikas noteicošajiem faktoriem ir reliģiskie priekšstati par uzvedību – protestantisms īpaši veicina saimniecisko darbību, sankcionējot uz peļņu orientētu tirdzniecību, augļošanu, ētisko vērtību skalā iekļaujot darījumu cilvēkam nepieciešamās īpašības – strādīgumu, kā rezultātā var uzkrāties materiālie līdzekļi.
Aplūkojot dažādus ekonomiskos rādītājus darbā redzams, ka valstis, kurās dominējošā reliģija ir protestantisms ne vienmēr uzrāda arī augstus ekonomiskos rādītājus. Izpētot TAI un dominējošo reliģiju attiecīgajās valstīs, nākas secināt, ka pirmajās trijās valstīs, kas atrodas TAI ranga tabulas pirmajās vietās (Norvēģija, Islande un Austrālija), dominējošā reliģija ir protestantisms. Turklāt kopumā no visām 30 aplūkotajām valstīm – 13 valstīs dominējošā reliģija ir protestantisms.
Apskatot IKP rādītāju nevar apgalvot, ka protestantisma valstis ir ekonomiski attīstītākas kā valstis, kurās dominē citas reliģijas. Tomēr minams fakts, ka šeit no 30 aplūkotajām valstīm 11 valstīs tomēr dominējošā reliģija ir protestantisms.
IKP uz vienu iedzīvotāju dienā valstīs, kurās dominējošā reliģija ir protestantisms, ir novērojams arī samērā augsts protestantu skaits no visiem attiecīgās valsts iedzīvotājiem. Tamdēļ nākas piekrist M. Vēbera apgalvojumam, ka reliģija var būt tikai viens no ekonomisko attīstību ietekmējošajiem rādītājiem, bet ne noteicošais, kas dažādās pasaules valstīs var izpausties atšķirīgi.
Līdz ar to darba sākumā izvirzītā hipotēze – Ekonomiski attīstītākajās valstīs dominējošā reliģija ir protestantisms, ir pierādīta, izpētot un apskatot darba sākumā izvirzītos uzdevumus.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties