Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:883454
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Kas ir reklāmas psiholoģija    3
  Reklāmas psiholoģija darbībā    4
  Reklāma kā ietekmēšanas līdzeklis    4
  Pseidozinātniskie paziņojumi reklāmas vēstījumos    5
  SOR modelis reklāmas psiholoģijā    6
  Pētījumu metodes reklāmas psiholoģijā    7
  Uztveres procesi reklāmas mērķa auditorijā    8
  Reklāmas uztveres nosacījumi    10
  Reklāmas satura apgūšana un atcerēšanās    10
  Reklāmas informācijas strukturēšana    11
  Emocionālās informācijas mēdiji    11
  Motivācija reklāmas darbībā    12
  Reklāmas objekta tēls    13
Darba fragmentsAizvērt

Kas ir reklāmas psiholoģija
Cilvēks ir būtne, kas alkst iegūt zināšanas. Ja cilvēks ir ieguvis informāciju, tas vēl nenozīmē, ka viņš to ir sapratis. Psiholoģijas skatupunkts attiecībā uz reklāmas darbību, palīdz to labāk izprast. Gan reklāmas pasūtītāji, gan reklāmas izgatavotāji, gan arī reklāmas adresāti ir cilvēki, protams, ar savām psiholoģiskajām īpatnībām.
Kā zināms, vārds „psiholoģija”, burtiski tulkojot no grieķu valodas, nozīmē „mācība par dvēseli”. Bet, ko tad īsti nozīmē vārds „reklāma”? Etimoloģiski šī vārda nozīme ir saistīta ar latīņu valodas vārdu reclamare, jeb runāt skaļi. Vienkārši runājot var teikt, ka reklāma ir informācijas izplatīšanas pasākumu kopums – tie ir vēstījumi par precēm – produktiem un pakalpojumiem, ko ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību izplata uzņēmumi, lai ietekmētu patērētāju. Tomēr no psiholoģiskā viedokļa, šāda reklāmas jēdziena izpratne ir nedaudz virspusēja. Reklāma par savu piedāvājumu tiešā vai netiešā veidā vienmēr izsakās pozitīvi, - tas nozīmē tā ir nevis vienkārši informācija, bet gan informācija ar vērtējošu raksturu. Ejot vēl soli uz priekšu, var teikt, ka reklāma ir pozitīvs vērtējums par tās aprakstīto objektu. Reklāmas darbība var tikt analizēta no dažādu nozaru skatupunktiem – no ekonomiskā, tehnoloģiskā, juridiskā, kulturoloģiskā, psiholoģiskā, u.c. Tirgus ekonomikas konteksta cilvēks vienlaikus ir gan patērētājs, gan prece. Mūsdienās bieži runā par cilvēku kā par patērētāju. Patērētāja aktivitāte neaprobežojas ar produkta izvēli un iegādi, ir gadījumi, kad patērētājs izmanto iegādāto produktu, lai radītu par sevi labu iespaidu. Cilvēks ir sabiedriska būtne, kas nevar dzīvot pats par sevi.
No sociālpsiholoģiskā skatupunkta, reklāmas darbība ir cilvēku komunikācijas veids, respektīvi – saskarsme – gan pastarpināta, gan arī nepastarpināta cilvēku mijiedarbība, kas ir viena no aktivitātes formām. Reklamētājs mēģina patērētājam „nosūtīt” pozitīvu produkta vērtējumu, savukārt, patērētājs mēģina sev nozīmīgajiem cilvēkiem radīt sava paštēla pozitīvu vērtējumu, izmantojot iegādātos produktus. Ne visus produktus var izmantot paštēla komunikācijai (pirmās nepieciešamības preces, medikamenti utt.). Tomēr no psiholoģiskā viedokļa reklāmas darbība nav vienkārši biznesa instruments, kas tiek izmantots pastarpinātā vienvirziena ietekmēšanas procesā, tā ir izvērtējama kā sarežģīta cilvēku mijiedarbības forma, kas paredz iegūt līdzekļus turpmākajai komunikācijai sociāli referentās grupas ietvaros. Varētu pat teikt, ka no sociālās psiholoģijas skatupunkta reklāma ir komunikācija komunikācijai.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties