Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:796236
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Elektroenerģijas pārvades tehniskie zudumi Latvijas energosistēmā 1995. gadā sasniedza aptuveni 10 % no kopējā sistēmā nodotā elektroenerģijas daudzuma, kuri ar katru gadu nemitīgi samazinās, sakarā ar to, ka gaisa vadu līnijas tiek nomainītas pret pazemes kabeļiem vai piekarkabeli AMKA. Salīdzinot piekarkabeļa AMKA tehniskos parametrus ar alumīnija vada parametriem, tad AMKA ir ievērojami labāki. Viens no tiem ir – samazinās sprieguma kritums sakarā ar AMKA kabeļa relatīvi mazu reaktīvo pretestību (0,1 Ω/km; gaisvadu 0,4 kV līnijām ar kailvadiem reaktīvā pretestība ir apmēram 0,35 Ω/km).Pavisam neievērojama reaktīvā pretestība ir arī pazemes kabeļiem.
Pēdējos gados strauji notiek arī pāreja uz pazemes kabeļiem vai SAX vadiem 20 kV līnijās. Līdz ar to ievērojami uzlabojas līnijas tehniskie parametri. Samazinot attālumu starp fāzēm no 1 metra GVL līdz 0,4 metri SAX līnijai samazinās līnijas induktīvā pretestība. Ekonomiskais efekts ir jūtams objektos, kuros tika veikta rekonstrukcija pēc kontrolanalīzes rezultātiem, ja transformatoru apakšstacijā ir uzstādīts kontrolskaitītājs. Salīdzinot kontrolskaitītāja rādījumus ar elektroenerģijas lietotāju skaitītāju rādījumu kopējo summu, var spriest par zudumu līmeni. Piemēram, konkrētā apakšstacijā, kur atejošās līnijas bija izbūvētas ar kailvadiem elektroenerģijas zudumi parasti sastādīja 14 %. Sakarā ar fīderu saīsināšanas plānu netālu tika izbūvēta jauna TP. Saīsinot šinī apakšstacijā atejošo fīderu garumu elektroenerģijas zudumi nokritās līdz 8 %. Pēc neilga laika šai pašai apakšstacijai tika veikta rekonstrukcija, kailvadu līnijas tika nomainītas pret zemes kabeli AXPK. Apmēram pēc mēneša veicot kontrolanalīzi elektroenerģijas zudumi bija tikai 1,4 % pie tiem pašiem elektroenerģijas lietotājiem un tiem pašiem skaitītājiem. Elektroenerģijas nelikumīga lietošana šinī gadījumā tika izslēgta, jo lietotāju maksājumi pēc energokontroles datiem palika nemainīgi. Šis piemērs ir paņemts no personīgās darba pieredzes. Līdzīgi rezultāti tika iegūti arī citos objektos, kur tika veikta rekonstrukcija. Tas nozīmē to, cik liela tautsaimnieciska nozīme ir līnijas parametru uzlabošanai, ņemot vērā, ka Latvijā līnijas tūkstošiem kilometru garas.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1184720
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties