Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:172999
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.05.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Galvenā daļa    5
1.  Personības jēdziena raksturojums    5
2.  Radošas personības jēdziena raksturojums    6
3.  Ieskats R.Blaumaņa dzīvē    7
4.  Ieskats R.Blaumaņa daiļradē    9
5.  R.Blaumaņa personība darbā “No Braku kalna”    10
5.1.  R.Blaumaņa bērnība    12
5.2.  Mācības un pirmie sacerējumi    13
5.3.  Darbs avīzēs    14
5.4.  Darbu rakstīšana un īstās mīlestības gaidīšana    15
  Secinājumi    16
  Tēzes    17
  Izmantotās literatūras saraksts    18
Darba fragmentsAizvērt

R.Blaumanis ir srakstījis dažādas noveles:“Nāves ēnē,”“Andriksons,”“Purva bridējs,”“Salna pavasarī”(šīs arī ir populārākās viņa noveles), bez tām ir arī “Rau-upīte,”“Romeo un Jūlija,”“ Sapnis,”“Smiltaine,”“Dancis pa trim,”“Sarknais Jāt-nieks” un citas. Kopā viņam ir sarakstītas piecdesmit noveles, kurās galvenie motī-vi ir mīlestība, humors, nāve, audzināšana, sabiedriskā psiholoģija un citi.
R.Blaumanis ir sarakstījis šādas lugas:“Skroderdienas Silmačos,”“Indrāni” un citas. Starp citu šīs divas lugas ir arī viņa populārākās un “Skroderdienas Silmačos”ir arī visvairāk izrādītā luga Latvijā.
Viņš ir uzrakstījis dzejoļus:“Tālavas taurētājs,”“Ziema,”“Vēl tu nezini!,”“Kā zagšus” ir viņa populārākie dzejoļi un veiksmīgākie.Pēdējie divi dzejoļi ir arī kom-ponēti.
Arī šādas pasakas viņš ir sarakstījis:“Kā Jānis mācījās par kalēju” un “Krusta kalējs.”
Nav izpalikuši arī stāsti:“Viņa ceļi,”“Pērkona negaiss,”“Nezāle,”“Zirgs, trīs govis un simts rubļu,”“Aizvien lillā,”“Nauda zeķēs,”“Laimes klēpī,”“Ievas laime” un “Mana bēgšana.”
Pēc viņa darbiem ir uzņemtas arī filmas:“Purva bridējs,”“Salna pavasa-rī,”“ Nāves ēnā” un “Indrāni.” [1;3]
1.Personība – persona, ko raksturo neatkārtojamu īpašibu kopums, kas nosa-ka personas izturēšanos un izpaužas aktīvā dzīves darbā.
2.Radoša personība – persona, ko raksturo neatkārtojamu, individuālu īpašī-bu kopums, kas no citiem atšķiras un apkārtējā vidē izceļas ar spēcīgām, oriģinā-lām, parasti pozitīvām rakstura īpašībām.
3.R.Blaumaņa dzīve bija ceļojumiem pilna, jo viņš daudz braukāja pa Latvi-ju un ārpus tās, piemēram, uz Pēterburgu. Pārsvarā viņš dzīvoja Rīgā, Brakos. Lai pelnītu iztiku, viņš strādāja avīzēs, piemēram, ”Pēterburgas avīze” un “Latvija.”
4.R.Blaumanis savā mūžā sarakstījis daudz darbu. Pirmais viņa darbs (“At-kalatrstā”) tika publicēts 1882.gadā, Ziemassvētkos. Dzīves laikā viņš sarakstīja ap 50 novelēm un četras no tām ir meistarnoveles (“Salna pavasarī,”“Purva bri-dējs,”“Andriksons,”“Nāves ēnā”), ir sarakstījis arī stāstus, pasakas, dzejoļus un lu-gas.
5.R.Blaumanis A.Stankeviča grāmatā “No Braku kalna” ir attēlots kā cilvēks ar personības galvenajām īpašībām (atbildību, pašcieņu, sabiedriskumu, pašorgani-zāciju un godīgumu).
5.1.Bērnībā R.Blaumanis kļuva nedaudz sabiedrisks un arī aktīvs.
5.2.R.Blaumanis mācījās Annas Rubīnas vācu privātskolā un 2. Rīgas apriņķa vācu tirdzniecības skolā. Kopā viņš tur nomācījās deviņus gadus un pa šo laiku kļuva sabiedrisks. Viņa pirmais sacerējums bija stāsts “Atkalatrastā,” kurš tika iespiests 1882.gadā, laikrakstā “Zeitung fūr Stadt und Land.”
5.3.R.Blaumanis tika strādājis vairākās avīzēs. Strādājot tādās avīzēs kā “Lat-vija,”“Pēterburgas avīze,”“Zeitung fūr Stadt und Land,”“Mājas Viesis,”“Dienas la-pa.” Strādājot avīzēs, viņš kļuva pašcienīgs, atbildīgs un pašorganizējošs.
5.4.R.Blaumanim, rakstot savus daiļdarbus, bija vajadzīga iedvesma, kuru viņš guva blakus Brakiem, meža celītē. Savus darbus centās veidot pēc pasaules labāka-jiem standartiem. Viņš nesatika savu dzīvesbiedri, jo parasti tās aizgāja pie cita. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties