Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:214830
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Piktogrāfija    4
  Ideogrāfija    10
  Spalvas raksts    16
  Manuskripts    18
  Nobeigums    20
  Izmantotā literatūra    21
Darba fragmentsAizvērt

Piktogrāfija jeb zīmējumu (bilžu) raksts ir senākais rakstības veids , bet zīmējumi jeb piktogrammas ir senākās rakstu zīmes.
Uz alu sienām, darbarīkiem, uz koka, kauliem un akmens senie cilvēki atainoja savas dzīves notikumus, parādības un priekšmetus. Pamazām viņi sāka ar zīmējumiem paziņot savas domas klāt neesošajiem un atstāt novērojumus nākamajām paaudzēm.
Vairākās tautas jēdzienus zīmēt un rakstīt izsaka ar vienas saknes vārdiem. Piemēram, der krievu vārds писамь ‘rakstīt, gleznot’. Ar latviešiem vārda rakstīt sākotnējā nozīme ir ‘izrotāt’.
Zīmējumu rakstu ir izmantojuši cilvēki Mezopotāmijā, Ēģiptē, Ķīnā, arī Ziemeļamerikā un Centrālamerikā, Āzijas ziemeļos un citur.
Ar mūsdienu zinātnes metodēm ir mēģināts noteikt atrasto piktogrammu vecumu. Piemēram, Altam iras alā (Spānijā) atrastie krāsainie sienu un griestu zīmējumi, kas vēstī par bizonu, briežu, mežacūku un citu dzīvnieku medībām, tiek datēti ar vēlo paleolītu. Šīs piktogrammas, domājams, radītas apmēram pirms 15 000 gadu. Taču vēl 19. gadsimta Ziemeļamerikas indiāņi ir lietojuši piktogrāfiju, nosūtot lūgumu ASV kongresam, kā arī fiksējot savas dzīves notikumus. Arī mūsdienās piktogrammas uz ādas, kaula, drānām un ķermeņa kā izteiksmes un sazināšanās līdzekļus izmanto vairākas Āfrikas un Melanēzijas tautas.
Senais cilvēks savu vērojumu attēloja, nesadalīt elementos, ar veselu gleznu. Šāda piktogramma ataino notikumu, un tai atbilst vesels teksts jebkurā valodā.
Pamazām piktogrammās sāka ieviesties arī nosacītas zīmes abstraktu parādību apzīmēšanai, radās noteikta simbolika. Piemēram, dzīvnieks bez galvas vai ar kājām uz augšu apzīmēja nonāvētu dzīvnieku, bet pīpe – mieru un sirds – saticību.
Piktogrammai atbilst vesels teksts.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1203925
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties