Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:597318
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.11.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Raganu vajāšana    4
  Raganu vajāšana Latvijā    6
  Kanoniskās tiesības    7
  Krimināltiesības un kriminālprocess    8
  Karolina    8
  Karolina Latvijā    9
  Raganas slīcināja Sarkandaugavā    10
  Raganu dedzināšana    12
  Prāvas    14
  Izmantotā literatūra    16
Darba fragmentsAizvērt

Pasaulē pastāv dažādi ticējumi un rituāli, kuri pēc savas būtības līdzinās cits citam. Arī mūsdienu modernajā pasaulē vēl joprojām eksistē tautas, kuras tic brīnumiem, gariem, viņi tic, ka to varā ir laika apstākļi un raža, slimība un veselība, laime un nelaime. Maģija ir mūsdienu zinātnes vecmāmiņa, un viņa soli pa solim īsteno tās nepiepildītos sapņus.
Šī darba mērķis ir sniegt nelielu ieskatu viduslaiku Eiropas, varbūt pat lielākajā problēmā, problēmā, kura prasījusi daudzu nevainīgu cilvēku, gan sieviešu, gan vīriešu, gan bērnu dzīvības.
Raganas un burvji.
„Kas gan senatnē pirms kristietības bija ragana vai burvis? Tas pats, ko starptautiski sauc par šamani, kristietībā - par priesteri, mūsdienās Latvijā – par dziednieku”1 (LU prof.Filoloģijas fakult.dek.J.Kursīte).
„Kas ir ragana? Cilvēks, kas skaidri redz un skaidri dzird. Ja uztver dzīvi citādi, neesi tāds, kā visi pārējie. Un esi ragana” (Dziedniece Marika).
Raganas un ķeceri – cilvēki, kuri tiek apsūdzēta buršanu mākslā, pesteļošanā, viduslaikos par ķecerību uzskatīja atkrišanu no kristīgās ticības. Par ķeceriem uzskatīja cilvēkus, kas stūrgalvīgi noliedza baznīcas dogmu.
Hairesija (no grieķu hairesis) – pašizvēlēts dzīves veids, atkrišana no kristīgās ticības. Īpaši kristīta cilvēka noziegums pret ticību. Jau Konstantīna Lielā laikā h-u sodīja kā vienu no smagākajiem pārkāpumiem, tā pat rīkojās arī viduslaikos baznīcas inkvizīcija un valsts likumi pret ķeceriem.
Raganu vajāšana – laicīgās varas un baznīcas cīņa pret šķietamiem burvjiem un raganām. Vajāšanas pamatā ir ticība burvju esamībai un tam, ka burvjiem ir sakari ar ļauniem gariem. Vajāšana veidojusies un attīstījusies vairākos, atšķirīgos laika posmos, prasot 100000 nevainīgu cilvēku dzīvību. Romā jau republikas laikā kaitīgā buršana tika sodīta, bet ķeizaru laikā sāka sodīt arī pareģošanu. Sods tika noteikts samērā ar zaudējumu, parasti tas bija miesas sods, spaidu darbi, izraidīšana, bet ja buršanu rezultātā kāds mira, burvi sodīja ar nāvessodu. Burvi varēja sist krustā, mest saplosīšanai, sadedzināt, bet ja burvis bija no dižciltīgajiem, viņam nocirta galvu. 357.g.pēc Kristus likums paredzēja nāves sodu – galvas nociršanu par katra veida buršanu vai pareģošanu. Visi šie agrākie noteikumi bija paredzēti Teodozija un Justiniana kodekos, kurus vēlākā laikā ņēma vērā pie likumdošanas. 4.gs. tika aizliegta jebkāda veida buršana. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1115421
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties