Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:936629
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.11.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dabisko radioaktivitāti atklāja (1896) A. Bekelers. Viņš pētīja urāna sāļu luminiscenci un izvirzīja hipotēzi, ka urāna sāļi pēc apgaismošanas (atomu ierosināšana ar gaismas enerģiju) rada gan redzamo, gan rentgenstariem līdzīgu neredzamu starojumu. Viņš veica šādu eksperimentu: ietina fotoplati melnā papīrā un uzlika virs tā urāna sāļus. Pēc urāna sāļu apgaismošanas spilgtā Saules gaismā un fotoplates attīstīšanas uz fotoplates bija nomelnojumu tajās vietās, kura atradās urāna sāļu graudiņi. Kādā 1896. gada februāra dienā, kad laiks bija apmācies, A. Bekerelam neizdevās apgaismot urāna sāļus. Viņš novietoja atvilktnē fotoplati, virs kuras atradās A.Bekelers vara krusts un uzbērtie urāna sāļu graudiņi. Pēc dažām dienām, attīstījis fotoplati, viņš konstatēja fotoplates nomelnojumu ar krusta attēlu. A. Bekerels saprata, ka sākumā izvirzītā hipotēze ir nepareiza, un secināja: urāna sāļi bez jebkādas iedarbības rada neredzamu starojumu.
Franču fiziķis Pjērs Kirī kopā ar dzīvesbiedri poļu un franču fiziķis Mariju Sklodovsku-Kirī atklāja (1898), kā arī torij bez jebkādas ārējas iedarbības rada neredzamu starojumu. Šaja pašā gadā viņi izdalīja no urāna sāļiem 1 garmu jaunas vielas, kura arī radīja neredzamo starojumu. Par godu Marijas Sklodovskas-Kirī dzimtenei Polijai šo vielu nosauca par poloniju. Nedauzd vēlāk viņi ieguva vēl vienu jaunu elementu-radiju, kura starojums bija intensīvāks nekā polonijam. Vielas, kuras rada neredzamu starojumu bez ārējas iedarbības, nosauca par radioaktīvām vielā, bet pašu parādību par radioaktivitāti. Dabā pastāv aptuveni 300 radioaktivo izotopu.
Novietojot radioaktīvo vielu magnētiskajā laikā, pēc starojumu iedarbības uz fotoplati tika atklāts, kara radioaktīvais starojums sadalās trīs daļās(1.att.).…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1188970
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties