Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:197839
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Trešajās valstīs ir plaši izplatījusies putnu gripa, kas ir ļoti infekcioza vīrusa izraisīta slimība mājputniem un citiem putniem, kas dzīvnieku populācijā var ātri izraisīt liela mēroga epidēmiju. Daži īpaši patogēni vīrusa celmi var būt bīstami arī cilvēkiem. Slimība var nopietni apdraudēt cilvēku un dzīvnieku veselību un izraisīt nopietnus ekonomiskus zaudējumus. Līdz šim Latvijā nav bijis neviens saslimšanas gadījums ar putnu gripu. Bet šā gada sākumā tā nogalinājusi sešpadsmit vjetnamiešus un astoņus taizemiešus.
Pārtikas un veterinārajam dienestam ir izstrādāts un apstiprināts rīcības gadījumam, ja valstī tiktu reģistrēta saslimšana ar putnu gripu. Lai koordinēti un operatīvi rīkotos krīzes gadījumā, Pārtikas un veterinārajā dienestā notikušas arī punu gripas simulācijas mācības, kuru laikā visi atbildīgie dienesti izspēlēja situāciju, kad valstī sākusies šīs slimības epidēmija. Septembra vidū Pārtikas un veterinārais dienests sadarbībā ar ornitologiem organizēja sanāksmi putnu audzētājiem par putnu gripu un iespējamiem tās ievazāšanas riska faktoriem. Katru gadu pārtikas un veterinārais dienests veic putnu gripas monitoringu, laboratoriski pārbaudot noteiktu skaitu putnu, bet līdz šim analīžu rezultāti bijuši negatīvi. Tā kā Latvija ir Eiropas Savienības sastāvā, tad uz mums attiecas visi Eiropas Komisijas ieviestie drošības pasākumi, kas neļauj Eiropas Savienības teritorijā ievest dzīvus mājputnus, to gaļu, olas, neapstrādātas putnu spalvas un to daļas, neapstrādātas nomedīto putnu trofejas un dzīvus putnus, kas nav mājputni. Tas nozīmē, ka arī caur Eiropas Savienības ārējiem robežas kontroles punktiem, kas atrodas uz Latvijas robežas, nedrīkst ievest augstākminētās preces no valstīm, kurām Eiropas Komisija noteikusi importa ierobežojumus. Kopš 22.oktobra ir aizliegta mājputnu izstāžu un tirgu organizēšana, savukārt zooloģiskajos dārzos būs jāidentificē pret putnu gripu uzņēmīgos putnus un tos jāvakcinē. Speciālisti iesaka izvairīties no tieša kontakta ar mājputniem ceļojumu laikā un lietot tikai kārtī apstrādātu putnu gaļu un olas. Kaut gan vēl nav tiešu pierādījumu par to, ka lietojot uzturā putnu gaļu varētu inficēties ar šo slimību, tāds risks tomēr pastāv, jo jau tagad mēs pazīstam vismaz 135 vīrusa formas.
Sadarbībā ar Muitu un Robežsardzi notiek personīgās bagāžas kontrole visiem, kuri ieceļo no jebkuras trešās valsts, bet īpaši no valstīm, kurās reģistrēta patogēnā putnu gripa (Kambodža, Kazahstāna, Indonēzija, Laosa, Malaizija, Pakistāna, Krievija, Ziemeļkoreja, Taizeme, Vjetnama, Ķīna, Mongolija, Turcija, Rumānija, Horvātija). Šāda robežas kontrole slikti ietekmēs šo valstu ekonomisko stāvokli un nav paredzams, ka importa stāvoklis tuvākajā laikā uzlabosies. Smagu ekonomisko triecienu šī slimība ir devusi arī mājputnu audzētājiem, jo tiem ir jāiznīcina visi inficētie mājputni, kā arī pārējie mājputni, kuri nonākuši saskarē ar tiem. Tas ietekmēs arī tūrismu, jo aizliegts apmeklēt vietas, kur mīt inficētie putni. Nesen notikušajā slimības uzliesmojumā Ķīnā gājuši bojā 5-10% no kalnu zosu pasaules populācijas. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties