Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:986901
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.03.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads   
1.nodaļa.  Pusaudžu vecumposma vispārīgs raksturojums   
2.nodaļa.  Identitātes aktualitāte pusaudžu vecumā   
3.nodaļa.  Pusaudžu emocionālās īpatnības   
4.nodaļa.  Pusaudžu socializācijas īpatnības   
  Secinājumi   
  Skaidrojošā vārdnīca   
Darba fragmentsAizvērt

Tēmas aktualitāte.
Pusaudžu gadi vienmēr ir uzskatīti par sarežģītu vecumu, mūsdienu sabiedrībā pusaudži šķiet vēl vairāk nelīdzsvaroti kā iepriekšējās paaudzēs. Bažas pieaug, jo palielinās to jauniešu skaits, kuri ir iesaistīti nelikumīgās darbībās vai kuru uzvedībā vērojamas novirzes no normas. Statistikas dati par narkotisko vielu un alkoholu lietošanu, toksikomāniju, jauniešu noziedzību, pašnāvībām un seksuālo uzvedību liecina, ka šajās darbībās iesaistīto indivīdu skaits aizvien pieaug.
Izvadīt bērnu cauri pusaudžu gadiem ir sarežģīts uzdevums, kas mūsdienās vecākiem un skolotājiem sagādā daudz grūtību. Ir izstrādāti daudzi paņēmieni un pieejas, kas ir noderīgas saskarsmē ar grūti audzināmiem pusaudžiem un palīdz tos izprast. Gandrīz visi grūti audzināmie pusaudži savulaik ir pārdzīvojuši pazemojumus skolā, mājās vai sabiedrībā un izjūt mazvērtību, kuru kompensē, iesaistoties antisociālajos grupējumos vai mēģina par katru cenu parādīt savu pārākumu.
Identificēšanās un pašapliecināšanās ir saistītas ar ES koncepciju, kas ieņem nozīmīgāko vietu pusaudžu periodā psihiskās attīstības sistēmās daudzu psihologu atziņās ( E. Eriksons, I. Kons u.c.). Pusaudžu periodā pieaug sava nozīmīguma apziņa un pusaudži aktīvi meklē savu ES un savu sociālo lomu.
Pusaudžu periodu iezīmē maiņa par sevi, kas sakrīt ar fizioloģiskajām izmaiņām pusaudža ķermenī. Pusaudžu vecuma gadi atnāk ar nepieciešamību pieņemt savu seksuālo briedumu un tikt galā ar fiziskām un psiholoģiskām izmaiņām, veidot un saglabāt draudzību ar abu dzimumu pārstāvjiem, kā arī mācīties pieņemt lēmumus. Tāpēc šajā perodā ir spilgti izteikta kompensācijas reakcija, jo visas jomas pusaudža dzīvē kļūst par pašapliecināšanās iespējām.
Pusaudzim, kura psiholoģiskās, intelektuālās un sociālās vērtības ir sagrautas, ļoti bieži vērojama emocionālā nestabilitāta, kas saistīta ar depresiju, pašnāvības mēģinājumiem, narkotiku un alkohola lietošanu, iestāšanos antisociālajos grupējumos utt..
Saskarsme ar vienaudžiem ir nemitīga savas vietas, savas lomas meklēšana, nemitīga sava nozīmīguma apstiprinājuma gaidīšana. Diemžēl attiecības ar vecķiem un skolotājiem ir liela psiholoģiskā kontakta problēma, jo pusaudžu uzvedības izmaiņas bieži vien ir sarežītas un neproggnozējamas.
Tā kā mans skolotājas darbs ir visciešākā kontaktā ar pusaudžie, tad arī izvēlējos kursa darba tēmu “Pusaudžu vecumposmu psiholoģisko īpatnību raksturojums”, lai rastu atbildes uz man interesējušajiem jautājumie par pusaudžu attīstību, uzvedību un savstarpējām attiecībām, ko arī izvrizu par pētījuma mērķi.
Pētījuma mērķis : analizēt literatūru, teorētiskās atziņas par pusaudžu vecumposmu psiholoģiskajām īpatnībām un salīdzināt dažādu autoru teorijas par pusaudžu attīstības krīzēm.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1172764
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties