Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:768534
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.04.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pusaudžu gadi vienmēr ir uzskatīti par sarežģītu vecumu. Mūsdienās sabiedrībā pusaudži šķiet vēl vairāk nelīdzsvaroti kā iepriekšējās paaudzēs. Bažas pieaug, jo palielinās to pusaudžu skaits, kuri ir iesaistīti nelikumīgās darbībās, kuru uzvedībā ir vērojamas novirzes no normas. Statistikas dati liecina, ka aizvien vairāk pieaug narkotisko vielu un alkohola lietošana, toksikomānija, noziedzība pusaudžu vidū.
Izvadīt bērnu cauri pusaudžu gadiem vecākiem ir sarežģīts uzdevums, kas mūsdienās sagādā vecākiem daudz problēmu. Ir izstrādāts teorijas, kas noderīgas saskarsmē ar grūti audzinātiem pusaudžiem un palīdz tos izprast. Liela daļa šo pusaudžu savulaik ir pārdzīvojuši lielu pazemojumus mājās, skolā vai sabiedrībā un viņi izjūt mazvērtību, kuru kompensē iesaistoties antisociālajos grupējumos vai arī mēģina par katru cenu parādīt savu pārākumu.
Šajā periodā pieaug sava nozīmīguma apziņa, un pusaudži aktīvi meklē savu ES un savu sociālo lomu. Viņos nemieru rada neskaidrība par sevi un savu vietu dzīvē. Vecāku uzdevums ir bērnu šajā periodā neuzbāzīgi virzīt uz kādu iespēju pašapliecināšanos.
Pusaudžu periodā ir izteikta kompensācijas reakcija, jo visas jomas pusaudžu dzīvē kļūst par pašapliecināšanās iespējām.
Pusaudži ir bērni pārejas vecumā, t.i., viņi, no vienas puses, ir pieauguši, bet, no otras puses, viņi vēl ir bērni. Viņi nav jauni pieaugušie cilvēki. Viņu emocionālās vajadzības ir tādas pašas kā bērniem. Bieži viena no visparastākajām kļūdām attiecībās ar pusaudžiem ir tā, ka vecāki uzskata viņus par jauniem pieaugušiem cilvēkiem.
Bieži netiek ievērota pusaudžu bērnišķīgā nepieciešamība just mīlestību, gādību, labestību. Arī šajā periodā pusaudzim ir svarīgi zināt, ka kāds viņu patiešām mīl. Daudz pusaudžu jūt, ka būtībā nevienam nav nekādas intereses par viņiem. Rezultātā daļa no viņiem jūtas nepilnvērtīgi, bezcerīgi, viņiem trūkst pašcieņas un pašapziņas.
Daudzi pusaudži sevi vērtē negatīvi. Tas ir tad ja bērns nejūt, ka viņš ir mīlēts.
Pusaudzis laika lielāko daļu pavada vienaudža, kaimiņu vai televīzijas programmu ietekmē. Ļoti svarīga šajā periodā ir ģimenē valdoša atmosfēra. Tā nosaka, cik laimīgs, drošs un stabils jūtas pusaudzis, kāda ir viņa attieksme pret pieaugušajiem, vienaudžiem vai bērniem.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties